11 november – Paul Dowswell

Het is 11 november 1918. De Eerste Wereld Oorlog duurt al 4 lange jaren en nu zijn de laatste 24 uur daarvan aangebroken. De 16-jarige Duitse Axel en zijn Compagnie weten dat nog niet. Het is nacht en de wapenstilstand is nog niet gesloten. Axel is idealistisch en gelooft heilig in de onoverwinnelijkheid van zijn land. Wel merkt hij op dat er al veel tegenstand is in de eigen gelederen en dat daar niets tegen wordt gedaan. Hij doet pas sinds kort mee: nu er gebrek aan mankracht is mogen ook deze jonge jongens meevechten voor het vaderland. Het zal zijn eerste gevecht worden. Ook voor de 16-jarige Engelse Will is alles nog nieuw aan het soldatenleven. De een paar jaar oudere Eddy doet als Amerikaanse gevechtspiloot al een tijdje mee, hij heeft al een paar Duitse vliegtuigen omlaaggehaald. Ze vechten alle drie aan het westelijke front, in België.

De Compagnie waar Axel bij hoort verschanst zich terwijl het nog nacht is in een Belgisch dorpje dat de volgende ochtend zal worden aangevallen door Engelsen  en Amerikanen. ‘S ochtends vroeg wordt de wapenstilstand gesloten, maar de communicatie is zodanig dat het nog wel een paar uur zal duren voordat dit bericht iedereen heeft bereikt en de gevechten gaan door. In deze laatste uren tijdens de bestorming van dat dorpje komen de levens van de drie jongens bij elkaar. Axel en Eddy komen tegenover elkaar te staan en werken in eerste instantie noodgedwongen samen om te kunnen overleven. Als Will die twee aantreft in een, zonder zijn hulp, verloren situatie hoeft hij niet lang na te denken om hen daar uit te redden. Hierna liggen er voor het drietal nog vele gevaren in het verschiet en raken ze meer en meer overtuigd van de universele waarde van het leven boven een ideologie. Maar overleven ze het ook alle drie?

Paul Dowswell vertelt een overtuigend verhaal over de levens van deze drie jongens, waar ze vandaan komen, wat hen in deze  situatie gebracht heeft en over welke gruwelijkheden ze meemaken en vooral hoe meedogenloos, wreed en onmenselijk oorlog is.
 

11 november – Paul Dowswell
uitgeverij VBK Media – € 16,95