boekpresentatie filosofe Miriam van Reijen

Op zondag 11 september presenteert filosofe Miriam van Reijen haar nieuwe boek aan West-Nederland  (eerder werd het in het Oosten al gepresenteerd). 

Over het boek:

Mensen lijden emotioneel niet door andere mensen of door de dingen die hen overkomen, maar door hun eigen gedachten daarover.

Het zijn irrationele gedachten die negatieve emoties als irritatie, angst, teleurstelling, jaloezie en schuldgevoel veroorzaken. Daarom kan kritisch denken (filosoferen) hier verandering in brengen. Dit soort emoties heeft bovendien geen enkele positieve functie, ze betekenen alleen lijden. Inzicht, ambitie en moed kunnen meer tot stand brengen. Wie in plaats van een lijder (passief) een leider (actief) wil worden, kan terecht bij de stoïcijnse levenskunst van onder meer Epictetus, Seneca, Spinoza en Sartre. Daarbij hoort ook het keuzes maken zonder nodeloze onzekerheid en gepieker vooraf en zonder zinloze spijt- en schuldgevoelens achteraf. Miriam van Reijen – zelf enthousiast stoïcijn – legt uit, ook aan de hand van alledaagse voorbeelden, hoe het mogelijk is om te leven zonder emoties als irritatie, schuldgevoel en teleurstelling.

Miriam van Reijen (Breda, 1946) is afgestudeerd in de sociale filosofie (Nijmegen, 1974) en in de cultuursociologie (Nijmegen,1983). Van 1973 -1985 was zij o.a. wetenschappelijk medewerker filosofie aan de medische faculteit van de Universiteit Nijmegen. Sinds 1990 woont zij na een 6-jarig verblijf in Nicaragua (Latijns Amerika) weer in Breda en was tot haar pensioen docent filosofie aan de Avans Hogeschool in Breda. Zij is nu o.a. docent aan het HOVO van de Universiteit van Tilburg, en vanaf cursusjaar 2010/2011 verzorgt zij een eigen opleiding Filosofie in de Praktijk op de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden. Zij houdt zich al jaren intensief bezig met zowel de Stoïcijnse filosofie als met Spinoza, en promoveerde in 2011 aan de Universiteit van Tilburg op een proefschrift over de relatie tussen Spinoza’s politieke filosofie en zijn filosofie van de passies.
Van 1998 t/m 2008 organiseerde Miriam van Reijen elke derde zondag van de maand een Filosofisch Café in Breda.

Boekpresentatie Stoïcijnse levenskunst
zondag 11 september, aanvang 16:30 u, toegang gratis, reserveren gewenst

Op 26 september zal Miriam de serie filosofie-lezingen “Ik voel, dus ik ben?” openen, in de boekwinkel, met een lezing over de STOA, Spinoza en de rol van gevoelens. In een volgende nieuwsbrief, en/of binnenkort op onze site meer hierover.