Faxen aan Ger

Na haar romans ‘Toen kwam moeder met een mes’ en ‘De Halfbroer’ is er dan nu ‘De kennismaking. Faxen aan Ger’, een gebundelde reeks brieven (uit de periode 1994-1997) die Nicolien Mizee schreef en per fax verstuurde aan haar leraar scenarioschrijven Ger Beukenkamp. Dit jarenlange ritueel was een eenzijdig gebeuren want hij heeft nooit geantwoord. Af en toe had hij wel contact met haar in verband met professionele opdrachten voor scenario’s die stuk voor stuk nooit werden gebruikt, maar dat is het wel zo’n beetje. Een mens met een grote rijkdom aan gedachten, nietsontziende observatie en een fabelachtige schrijfstijl heeft niet meer nodig om gewoon door te gaan met schrijven en dat deed Mizee gelukkig.

Het is geen vergissing dat uitgeverij Van Oorschot dit prachtboek uitgeeft, want het past inderdaad, zoals in een recensie vermeld werd, mooi in de rij van J.J.Voskuil, Frida Vogels en Detlev van Heest.

De ongelofelijk heldere en soms dodelijk eerlijke beschrijvingen van haar leven en relaties zijn balsem voor de ziel. Haar gevecht om te kunnen zijn wie ze is en toch vriendschappen te onderhouden vind ik erg mooi verwoord. Ze schrijft aan Ger: ‘Je bent in feite net als ik, je bent een soort cadeau, hoe verder je jou durft uit te pakken, hoe meer je eraan overhoudt.’

De vele vindingrijke aanheffen van de faxen zijn ook hilarisch:

‘Ger! Licht van mijn leven, vlam van mijn hart, kers op ’s levens grauwe pudding, bloem in de woestijn, vogel in mijn tuin, engel van mijn hart, allesverpletterende’, om dan vervolgens broodnuchter een verhaal over een kwestie te beginnen die haar al een tijdje bezig houdt.

Voor wie zich afvraagt waarom dit boek gelezen moet worden kan ik alleen maar zeggen dat ik er heel gelukkig van werd, vooral toen Mizee bedacht wat een goed mens is:

‘Een mens die, met een volmaakt realistische kijk op zichzelf, zijn persoonlijke plicht doet tot de dood of de eenzaamheid erop volgt. Mijn voorbeelden zijn dan ook Jezus Christus en Lucky Luke.’

De kennismaking – faxen aan Ger – Nicolien Mizee
Uitgeverij van Oorschot – € 22,50

(recensie door Marlèn)