filosofie najaar 2017

Klimaatverandering, hoop en verbeelding!

Misschien zag u deze foto ook, in de Volkskrant van zaterdag 9 september. Een machine om de natuur mee te lijf te gaan, op de zeebodem. Wegschrapen, alles wat je tegen komt, en het waardevolle omhoog zuigen, met name de metalen. Who cares about fishes, and other living materials…

Mooier kan het thema ‘Antropoceen‘ niet worden geïllustreerd, lijkt me.


Thema
in deze 4 lezingen is: klimaatverandering, hoop en verbeelding!

het Antropoceen wordt gedefinieerd als het tijdperk op aarde waarin de mens zoveel invloed op zijn/haar omgeving heeft gekregen dat zelfs het weer en het klimaat veranderen.

Inmiddels waren aan het woord:
Jelmer Mommers (De Correspondent), die de ernst van de situatie schetste, en noodzaak tot een nieuwe verbeelding benadrukt.
René ten Bos (Denker des Vaderlands 2017-18), die terughoudendheid betrachtte waar het gaat om oplossingen, technologie en ecomodernisten.
– Jan Flameling (filosoof, mede-organisator), die opvattingen van Peter Sloterdijk, Thich Nath Hanh en Naomi Klein weergaf. Laat een brede wereldbeweging van klimaat-activisten ontstaan!

maandag 20 novemberHenk Oosterling – filosoof

Antropoceen leven
Menselijk, al te menselijk of bovenmenselijk?
In zijn presentatie legt Henk Oosterling uit waarom hij de posthuman condition in het Antropoceen radicaal middelmatig noemt, ontwikkelt hij een pragmatische eco-relationele ethiek en stelt hij voor dat we het menselijke, al te menselijke achter ons laten en homo ecologicus worden.

Literatuur

René ten Bos – Dwalen in het Antropoceen
Naomi Klein – Nee is niet genoeg
Henk Oosterling – Waar geen wil is is een weg
Thich Nath Hanh – diverse titels


Aanvang

20:00 uur – zaal open 19:30 uur – toegang € 10 – reserveren aanbevolen