Leeslijst

Gina:
Lelieblank, scharlaken rood – Michel Faber: onwaarschijnlijk knap boek over de lotgevallen van een prostituée in 19e eeuws Londen. Deze dikke pil is ook als dwarsligger (pocketsize) goed leesbaar.
Anna Karenina – Lev Tolstoj: Duik onder in de wereld van de Russische adel in de 19e eeuw. Met een bijrolletje voor de mooie Anna die trouwt met de een en verliefd is op een ander.
Wonderboys – Michael Chabon: wervelend taalgebruik, hilarische situaties; kortom een  stoer boek met een verrassend vertederend einde dat zich ongeveer anno nu afspeelt in de VS (Voordat u nu denkt dat ik u alleen maar boeken aanraad die zich afspelen tegen een 19e eeuws decor).

Marlèn:
Het meisje dat de hemel aanraakte – Luca di Fulvio
Een fantasievolle schelmenroman over oplichters, dieven en moordenaars tegen wil en dank, mannen zowel als vrouwen van allerlei afkomst en geloof, die zich naar een betere toekomst vechten in het rijke, turbulente Venetië van de 16e eeuw.
Het hart van alle dingen –  Elisabeth
Gilbert
Aan de hand van het bijzondere leven van de Amerikaanse moskundige Alma Whittaker word je meegesleept door de opwindende 19e eeuw, de wereld van kapitein Cook en Darwin, op weg naar de industriële revolutie.
Vele hemels boven de zevende – Griet op de Beeck
Een prachtig geschreven karakterroman over het drama van een begaafd kind, geschreven vanuit het perspectief van de hoofdpersoon en haar nabije familieleden en vrienden, een schitterend en ontroerend boek.

Corine:
Om de wereld te redden klik hier – Evgeni Morozov
Is dit een zomerboek? En waarom ook niet. Dan zijn we tenminste iets beter voorbereid wanneer we na de vakantie weer achter onze computer schuiven. Morozov stelt essentiele vragen, zonder daarbij als boeman op te treden. Zo belicht hij de uitspraak ‘het internet is niet meer weg te denken’ vanuit hoeken die ik niet eerder gevonden had. Want: hoezo eigenlijk? Waarom kan het internet niet ophouden te bestaan? En wie bepaalt dat? Huiveringwekkende inhoud, maar soepel en toegankelijk opgeschreven. 
De vlammenwerpers – Rachel Kushner

Een boek voor op reis, of je nu in Europa blijft of de zeeën oversteekt. Met Kushner belanden we in Italië, New York, Reno, en Zuid Amerika. Roadtrip, kunstenaars-kritiek, politiek pamflet – en goed geschreven ook nog. Koop dat boek!
De Thibaults

In de uitdijende categorie ‘vergeten schrijvers die uit het stof getrokken worden’ valt nu ook Martin du Gard. In de jaren dertig nog winnaar van de Nobelprijs, aan mij tot dit jaar volledig ontgaan als groot schrijver. Gelukkig zijn er de wakkere uitgevers: Meulenhoff verzorgde een eerste deel, waarin alvast de eerste paar delen van het oorspronkelijk zes(!)delige Les Thibaults. Baksteendik, en belachelijk zwaar, maar met een verhaal en een verteltrant die niet onder doen voor het betere werk van Tolstoj. Heerlijke personages, vertelplezier, en fijne psychologie. Nu alleen nog de spieren kweken om het boek omhoog te houden.

Elly:
Gelukkig de gelukkigen – Yasmina Reza
Is er al eerder zo onconventioneel geschreven over hoe mensen met elkaar omgaan? Vast wel, maar dit boek gaf mij de sensatie er voor het eerst over te lezen.

De correcties – Jonathan Franzen
Een oude titel (2001) maar nu pas gelezen. Je wordt voor minstens een week ondergedompeld in de krankzinnige wereld van Alfred, Enid en hun drie kinderen, Gary, Chip en Denise. Krankzinnig en onthutsend, want in elk personage herken je ook wel iets van jezelf.
Liefdesbang – Hannah Cuppen
Een lelijk nieuw woord als titel voor een boek dat gaat over liefdesrelaties waarin sprake is van bindings- en verlatingsangst. Het boek biedt naast verhelderende inzichten, handvatten hoe je uit de negatieve dynamiek daarvan kan komen. 

Carel:
De waarheid en andere leugens – Sascha Arango
Bestaat de waarheid uit een verzameling leugens? De hoofdpersoon heeft een rustig huwelijk, maar wil wel meer, vrouwen ja. Hij raakt verstrikt in zijn eigen leugens, liegt en draait er nog meer op los, maar redt hij het ermee? Goede intrige, filmisch geschreven, fascinerend boek.
Verdoofd – Cis Meijer
Onlangs in de winkel gepresenteerd debuut van een buurtbewoonster: een jeugdthriller voor rond de 12-13 jaar. Lotte vertrouwt het niet dat haar zus zo lang niets van zich laat horen uit Parijs. Dan komt er een heel merkwaardig kaartje… Ze gaat in Parijs naar haar zus op zoek en het wordt héél spannend!
Het Rosie project – Graeme Simsion
Vakantieboek bij uitstek: hoe krijg je nou verdorie een leuke vriendin, als je autistisch, hoogopgeleid en wat eigenwijs bent? Een vriend helpt, het wordt Een Project. Hilarisch soms, maar ook ontroerend, herkenbaar zelfs (ai).

Verder: de nieuwe Anna Woltz (13 jaar en ouder), Waanzinnige boomhut (2 delen, 10-13 jaar), Muis.net (6-10 jaar, voorlezen) over muizen die toegang tot pc’s krijgen.