Vijand van de Russische staat – B. Browder

BrowderMen vindt mij zelden met een non-fictie boek in de handen en ik moet bekennen dat het door de misleidende cover kwam dat ik dit boek ging lezen: ik dacht dat het een thriller was. Het waargebeurde relaas van de Amerikaanse hedgefund manager Bill Browder in Moskou leest in eerste instantie ook als zodanig, maar halverwege wordt het een minutieus verslag van zijn gevecht tegen de malversaties van de Russische belastingdienst, de politie, de FSB, tot en met Poetin aan toe. Natuurlijk weet ik wel iets van de zakenwereld in Rusland in de tijd van de privatisering van de staatsbedrijven, hoe allerlei zakenlieden voor een appel en een ei de boel opkochten en stinkend rijk werden over de rug van de onwetende burgerij, maar een persoonlijk verslag van een Westerse zakenman die in deze waanzinnige tijd zaken probeerde te doen is toch bijzondere materie.

Toch wil ik een kritische kanttekening plaatsen: Bill Browder is en blijft een hedgefund manager, zijn winkel gaat over heel veel geld verdienen met geld, over rendementen van 700%, een percentage waarbij ieder weldenkend mens weet dat hij in een milieu rondwandelt waar verkeerde types op af komen. Als je meedoet met dit soort winstmakerij moet je niet opkijken als er nare dingen gebeuren, ook al vind ik de beschreven misdaden verschrikkelijk. Ik bedoel, als je in de poep gaat zitten moet je niet zeuren dat de stront zo stinkt. Ik zou zeggen, oordeelt u zelf, wij van van Pampus zijn benieuwd wat u er van vindt.

 

Vijand van de Russische staat – Bill Browder
uitgeverij Atlas Contact – € 24,99

(recensie van Marlèn)