Wat ons niet zal doden – D. Lagercrantz

LagercrantzVoor wie nog illusies heeft over de veiligheid van het internet en die graag wil behouden, men legge dit boek terzijde. Dit Millennium verhaal gaat meer dan ooit over de ultieme computertechnologie en de uiterst gevaarlijke, misdadige kant van haar gebruiksmogelijkheden.

De journalist Mikael Blomkvist krijgt een tip van een oud medewerker, Linus, over de geniale professor Balder, die zich bezighoudt met Artificial Intelligence en werkzaam was bij het grootste Amerikaanse computerbedrijf Solifon. Linus had met hem samengewerkt aan een bijzondere computergame dat vlak voor de officiële verkoop werd uitgebracht door een grote concurrent. Ze hadden de technologie via hacking gestolen. Na onderzoek door de Säpo, de Zweedse veiligheidsdienst, nam Balder plotseling ontslag en keerde terug naar Zweden om voor zijn autistische zoontje August te gaan zorgen en sluit zich helemaal af voor oude contacten. Hij zou iets op het spoor zijn gekomen bij Solifon dat hem totaal paranoïde maakte.

Vervolgens ontrolt zich een wereldomspannend internet misdaadsyndicaat voor de argeloze lezer, die en passant ook weer kennismaakt met de briljante hacker Lisbeth Salander en haar tweelingzus Camilla. Andere relevante personages die in de eerdere Millennium boeken van Stieg Larsson een rol speelden, worden opnieuw geïntroduceerd, waardoor dit deel toch onafhankelijk ervan te lezen is.

Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht, maar het is een heerlijke, spannende weglezer voor thuis of op een fijne najaarsvakantie: een speedy aanrader!

Wat ons niet zal doden – David Lagercrantz
Uitgeverij Signatuur – € 22,50

(recensie door Marlèn)