Welkom in het Rijk der Zieken – H. Bervoets

Hanna Bervoets was in de hoedanigheid van VPRO Zomergast de afgelopen tijd volop aanwezig in de media, maar haar laatste boek verdient, wat mij betreft, nog wel wat meer aandacht.
Zij slaagt in ‘Welkom in het Rijk der Zieken” om op trefzekere en geraffineerde manier voelbaar te maken, hoe het is om geconfronteerd te worden met een chronische ziekte. Wellicht een iets onderbelicht thema in literatuur.
Haar hoofdpersonage Clay wordt na het bezoek aan een kinderboerderij besmet met het Q-koortvirus, wat naast een chronisch gebrek aan energie gepaard gaat met hevige pijnen. Vanuit het jij-perspectief, wordt in een realistische stijl met sterke alledaagse situaties, beschreven wat Clay en zijn omgeving is overkomen.
Daarnaast beschrijft Bervoets, in een schimmige, parallelle wereld hoe haar hoofdpersonage rondstruint met zijn zieke lichaam op zoek naar verlossing.

Bervoets zet via haar haar protagonist ragfijn uiteen hoe het is om afscheid te moeten nemen van een gezond lichaam. Ze maakt inzichtelijk hoe percepties en machteloosheid omtrent chronische ziekten bij zowel het individu, diens omgeving en de maatschappij in z’n geheel, op een soms verwoestende manier huishouden.

(recensie door Tebbe)

Welkom in het Rijk der Zieken – Hanna Bervoets
Uitgeverij Pluim – prijs € 22,50