Wit – Han Kang

De Zuid-Koreaanse schrijfster Han Kang werd in het westen bekend toen haar roman “De vegetariër” in 2016 de International Man Booker prijs won. Het is het verhaal van een vrouw die zoveel afschuw voelt over al het geweld om haar heen dat ze stopt met vlees eten, en probeert om een boom te worden, en ook meent dat dit gebeurt. 

Haar bekendheid verschafte haar een beurs om een tijd in het besneeuwde Warschau te wonen (een zogenaamde ‘writers residence’). Daar schrijft ze ‘Wit‘, een pareltje waarin ze op alle manieren associeert op het thema wit, op elke pagina opnieuw. Rode draad is een tragische gebeurtenis uit het verleden van haar ouders: haar oudere zusje heeft slechts enkele uren geleefd, is namelijk kort na haar geboorte overleden. Mag ze er zelf wel zijn?
Wit is een boek als geen ander. Het zijn gedachten over een kleur, over de kracht en de kwetsbaarheid van de menselijke geest, en pogingen om nieuw leven te vinden in de as van vernietiging.

Het geheel wordt een poëtische bundel korte overdenkingen.

Op een middag in de nazomer had ze het gezien terwijl ze langs een afgelegen flatgebouw liep. Op de tweede verdieping was een vrouw bezig de was op te hangen, aan een rek buiten het balkon. Er ontsnapte haar een pluk wasgoed. Eén zakdoek zweefde omlaag, het langzaamst van alles, en belandde uiteindelijk op de grond. Als een vogel met half ingevouwen vleugels. Als een ziel die behoedzaam een plek zocht om neer te strijken.

Verstillend, rillingen over je rug.

WitHan Kang
uitgeverij Nijgh & van Ditmar – prijs € 19,99