vrijdag 14 dec: Afro-Amerikaanse literatuur

“De Afro-Amerikaanse literatuur heeft de laatste jaren duidelijk een plaats in de literaire canon verworven, zeker na het toekennen van de Nobelprijs aan Toni Morrison in 1993. Hiervoor is echter een lange en moeizame weg afgelegd, een zoektocht naar een eigen taal en een eigen identiteit in een cultuur die dominant blank is.
(…)

In Beloved legt Toni Morrison een slavendrijver de volgende woorden in de mond: ‘definitions belong to the definers – not the defined’. 

Wie de Afro-Amerikanen zijn en – nog veel belangrijker – van wie ze zijn, wordt door de blanke bevolking uitgemaakt. De mainstream literatuur, maar zelfs de zwarte literatuur die de mainstream navolgt, geeft een mooi beeld van hoe de zwarten als de Ander bestempeld worden.” (1)
 
Michel Krielaars, chef boeken NRC, gaat met recensente Toef Jaeger en schrijfster Dominique van Varsseveld in gesprek over zwarte literaire klassiekers uit de VS. 
Aanleiding zijn de nieuwe vertalingen van James Baldwin (‘Niet door water, maar door vuur‘ en ‘Als beale street kon praten‘), de ontdekking van William Kelley (‘Uit de maat‘) en het verschijnen van diverse schrijvers uit de Harlem Renaissance.
 
vrijdag 14 december– aanvang 20:00 u – inloop vanaf 19.30 – toegang € 10, incl welkomstdrankje – ik meld mij aan
 
(1) geciteerd uit een zeer lezenswaardig artikel van Kathleen de Loof, zie https://www.dbnl.org/tekst/dhae007euro01_01/dhae007euro01_01_0028.php