Het boek zit vol paralellen met Shelley’s eigen werk, niet alleen qua thematieken, maar ook qua verteltrant en taalgebruik. Romantisch. Alles lijkt van betekenis doordrongen, de natuur, het weer, de dingen die niet gezegd worden.
In de beschrijvingen van Mary’s jeugd waren figuren rond die zonder meer model hadden kunnen staan voor Shelley’s monster. Is de jonge Mary werkelijk in gevaar? Of zijn het echo’s van haar trauma’s?
Mary zoomt in op een verblijf van Mary met de dichter Percy Shelley, Lord Byron en stiefzus Claire, aan het Meer van Genève. Het is de natte, door stormen geteisterde zomer van 1816. Om verveling te bestrijden vertellen ze spookverhalen. Dan stelt Lord Byron voor er een wedstrijd van te maken, waarbij het engste verhaal wint.
Mary lijkt voor deze uitdaging te kunnen putten uit haar eigen leven; een verblijft in Schotland, 4 jaar eerder. Daar raakte ze bevriend met leeftijdsgenote Isabella. Hier laat Eekhout de sfeer veranderen, de spanning neemt toe. Ze construeert een context waarin het beroemde griezelverhaal Frankenstein kon ontstaan; niet van de hand van een mannelijke schrijver, maar ontsproten aan de geest van een ambitieuze en kennelijk briljante jonge vrouw, die haar vrouwentrauma’s vertaalt naar een verhaal dat nog vele mannelijke schrijvers en filmmakers nog zeker twee eeuwen lang zal inspireren.
(recensie door Yvonne)
Mary – Anne Eekhout
uitgeverij De Bezige Bij – prijs € 24,99