Mary – A. Eekhout

‘Telling the best possible story matters more than the truth. Anne Eekhout koos deze uitspraak van Mary Shelly als motto voor haar roman Mary. En ze vat het op als een aanmoediging. Vrijmoedig mengt Eekhout feiten uit Mary Shelleys leven met haar eigen fictie. Gothic fictie die steeds weer associaties oproept met Shelleys creatie Frankenstein.

Het boek zit vol paralellen met Shelleys eigen werk, niet alleen qua thematieken, maar ook qua verteltrant en taalgebruik. Romantisch. Alles lijkt van betekenis doordrongen, de natuur, het weer, de dingen die niet gezegd worden.

In de beschrijvingen van Marys jeugd waren figuren rond die zonder meer model hadden kunnen staan voor Shelleys monster. Is de jonge Mary werkelijk in gevaar? Of zijn het echos van haar traumas?

Mary zoomt in op een verblijf van Mary met de dichter Percy Shelley, Lord Byron en stiefzus Claire, aan het Meer van Genève. Het is de natte, door stormen geteisterde zomer van 1816. Om verveling te bestrijden vertellen ze spookverhalen. Dan stelt Lord Byron voor er een wedstrijd van te maken, waarbij het engste verhaal wint.

Mary lijkt voor deze uitdaging te kunnen putten uit haar eigen leven; een verblijft in Schotland, 4 jaar eerder. Daar raakte ze bevriend met leeftijdsgenote Isabella. Hier laat Eekhout de sfeer veranderen, de spanning neemt toe. Ze construeert een context waarin het beroemde griezelverhaal Frankenstein kon ontstaan; niet van de hand van een mannelijke schrijver, maar ontsproten aan de geest van een ambitieuze en kennelijk briljante jonge vrouw, die haar vrouwentraumas vertaalt naar een verhaal dat nog vele mannelijke schrijvers en filmmakers nog zeker twee eeuwen lang zal inspireren.

(recensie door Yvonne)

MaryAnne Eekhout
uitgeverij De Bezige Bij – prijs € 24,99