Over hebzucht en begeerte – A. Grun

We leven in een consumptiemaatschappij, een geraffineerde verleidingsmachine waarin we leren om onszelf te definiëren in termen van waar we naar verlangen en wat we missen. Dat is het zelfbeeld en de imprint die we mee krijgen: we zijn wat we missen en niet hebben. We zijn dus, paradoxaal genoeg, wat we niet zijn. Dit geldt niet alleen in materiële, maar ook in emotionele zin. We zijn behoeftig.

De Benediktijner monnik Anselm Grün heeft er een prachtig boekje over geschreven, onze ademloze behoefte naar meer. Zonder oordelend, moraliserend of bekeerderig te doen ontleedt hij ragfijn, geïllustreerd door verhalen uit het Nieuwe Testament, onze begeerte.

De bijbel blijkt, en dat is soms bijna schrikken, een eigentijds boek met een immense en zachte wijsheid.

Volgens Grün is begeerte niet slecht, het wortelt in onze behoefte naar geluk; alleen zoeken we daar nogal eens destructieve oplossingen voor.

Onze obsessies hebben te maken met een fundamenteel gevoel van mislukt zijn, minderwaardig zijn, tekort schieten. Dat moet gecompenseerd worden door iets buiten onszelf, omdat we wie we zijn niet of nauwelijks kunnen accepteren. (Jan Geurtz heeft hier trouwens ook geweldige boeken over geschreven, lees bijvoorbeeld eens Verslaafd aan liefde, een noodzakelijk boek met talloze eye openers, over onze behoefte om te genezen van onszelf in een romantische liefde, en hoe dat verlangen zich altijd tegen ons keert, kleiner maakt dan we zijn, ons leven in een impasse gooit en ons doet zoeken naar schijnoplossingen.)

Na een overtuigende analyse van onze seksuele begeerte, hebzucht, obsessie voor informatie, het verlangen naar onbelangrijke zaken en het destructieve karakter van begeerte, plaatst hij deze inzichten in een historisch perspectief.

Hij besluit zijn boek met een soort 12 stappen plan om begeerte te transformeren in levenslust, ambitie, compassie en solidariteit. Onder andere. Wat verlangen zonder gulzigheid vermag, kortom.

Trouw gaf dit wijze en heldere boekje vijf sterren. Dat begrijp ik heel goed.

De benedictijnerabdij waar Grün monnik is, en veel lezingen en workshops geeft, heeft een hele grote parkeerplaats. Dat snap ik ook heel goed.

Over hebzucht en begeerte – Anselm Grün
uitgeverij Ten Have – € 16,99

(recensie door Jean)