De castraat – J Pool

De castraat gaat over Angelo, die een goede zanger is en naar het conservatorium van Florence wil. Maar zijn vader verbiedt hem dat, hij wil dat Angelo looier wordt zodat hij het bedrijf over kan nemen. Angelo zit ook in een koor, daar is hij één van de besten samen met zijn vriend Gaetano. Uiteindelijk mag hij naar het conservatorium. Angelo krijgt een aanbod van een prins dat hij eigenlijk niet af kan slaan, maar hij heeft het helemaal niet leuk bij die prins en wil eigenlijk ook weg. In het boek komt ook liefde aan bod, Angelo vindt een dochter van de prins heel leuk. Hij spreekt haar regelmatig en ze brengen als ze kunnen samen veel tijd door.  Intussen durft hij niet aan de prins te vertellen dat hij weg wil. Als hij het uiteindelijk toch vertelt, verlaat hij daardoor ook de dochter van de prins en komt hij in dienst van een prins uit Spanje. Het boek speelt zich ongeveer in 1700 af, eigenlijk net voor de tijd van Mozart en Beethoven.   

Over de titel:
In het begin van het boek wordt Angelo gecastreerd. Een castraat is een mannelijke sopraan- of altzanger  die als gevolg van een castratie op jonge leeftijd, de jongensstem behoudt.

Eigen mening:
Ik vind De castraat een mooi, humoristisch en fantasievol boek. Het sleept je mee in hoe de wereld er in die tijd uit heeft kunnen zien. Het boek is leuk geschreven en in makkelijke taal en laat jou een reis door het Italië van toen maken. Het boek is geschikt voor dertien jaar en ouder. Ook voor iemand van bijvoorbeeld zestien is het boek leuk om te lezen. 

De castraat – Joyce Pool
uitgeverij Lemniscaat – € 17,95