Een klein leven – Hanya Yanagihara

Aangrijpend en volstrekt uniek grotestads-gruwelsprookje over onmachtige liefde.
Het klinkt pretentieus en gezwollen om te zeggen, maar ik denk echt dat Een klein leven van Hanya Yanagihara de roman is die het levensgevoel van onze generatie verbeeldt. Dit is een boek wat eens in de 25 jaar langskomt.

We leven in Goddeloze tijden, een rauw en losgeslagen periode zonder moreel kompas of verbinding. Er is geen God en geen verlossing. Er is alleen vriendschap als troost. En tegelijkertijd is er een diep, universeel besef dat onze liefde de personen van wie we houden niet gaat redden.

Zelfs als je liefde onvoorwaardelijkheid nadert en je steun oneindig is. Je kan de harten van je geliefden niet repareren. Maar je kunt wel tijd delen, hoopvol onmachtig geven en liefde ervaren. Dat kan.

Dat is de spiegel die deze meer dan prachtige, genadeloos mooie roman ons voorhoudt.

In Een klein leven volgen we vier vrienden in New York: de zachtaardige wannabe acteur Willem, de vrolijke en pretentieuze praatjesmaker JB, conceptueel kunstenaar in de meest vage zin van het woord, Malcolm afkomstig uit een welgestelde familie in Manhatten, werkzaam als onderbetaalde assistent in een beroemd archtitectenbureau, en de briljante advocaat en wiskudige Jude.

In eerste instantie ontwikkelt Een klein leven zich als een charmante bildungsroman. We zien hoe de jongens appartementen zoeken, naar feestjes gaan, hun weg zoeken in de grotestads jungle van New York, over het leven kletsen, hun bestaan delen.

Maar langzaam wordt duidelijk dat Jude onherstelbaar getraumatiseerd is door een jeugd vol lichamelijke en seksuele mishandeling.

Meekijkend naar Jude, over de schouder van zijn vaak bezorgde, liefdevolle en helpende vrienden, gaan we steeds meer van Jude houden. En krijgen we steeds meer zicht op het monster van herinneringen en controlemechanismen dat hem van binnenuit opeet.

Hij is te erg beschadigd om gered te worden.

Ik wil niet te veel weggeven van het verhaal. Je moet het lezen. Je hart wordt gebroken en op de meest mooie manier weer in elkaar gezet. In het besef dat je echte liefde hebt meegemaakt. Op papier. Met fictieve personages. Maar echte liefde. Met mensen die je je hele leven niet meer gaat vergeten.

Een klein levenHanya Yanagihara
uitgeverij Nieuw Amsterdam – € 24,99

(recensie door Jean)