Het leven van Pi – Y. Martel

De Man Booker prijs is een prestigieuze Engelse prijs die jaarlijks wordt toegekend aan een schrijver (m/v) uit het Britse Gemenebest of Ierland. Een bekende winnaar is ‘De witte tijger‘ van Aravind Adiga, een prachtboek over corruptie en democratie in India. Enkele jaren geleden won mevrouw Mantel de prijs voor haar boek over de 16e eeuwse Thomas Cromwell. Kortom, je wint ‘m echt niet zomaar.
Maar mevrouw Mantel heeft de prijs onlangs opnieuw toegekend gekregen! Een heel bijzondere prestatie – ik ben erg benieuwd naar het tweede deel over die Cromwell…

Maar terzake: ooit won ook Yann Martel deze prijs, voor zijn boek ‘Het leven van Pi‘. Het is nu opnieuw in de aandacht vanwege de verfilming die sinds enkele weken te zien is. Reden om het nu eens te lezen. 
De roman verhaalt het leven van een jonge Indiër die met zijn ouders en de dierentuin die ze runnen naar Canada gaat verhuizen. Onderweg lijden ze schipbreuk… De clou vertel ik natuurlijk niet.
In zijn jeugd in Zuid-India zoekt (en vindt) hij God, op verschillende plekken – hilarische beschrijvingen van zijn zoektocht volgen. De jongen is zeer geïnteresseerd in dieren, gaat later zoölogie studeren. Als ze scheepgaan en de Oceaan opvaren, begint het eigenlijke verhaal: want na de schipbreuk blijft hij over met enkele dieren in een reddingssloep, en dan komen zijn geloof in God en zijn kennis van dieren hem goed van pas, sterker nog, die zijn nodig om te overleven.
Het is een spannend en aangrijpend verhaal, waardoor je (inderdaad – zoals het voorwoord al meldt) in God gaat geloven. Het boek lijkt belegener dan het is, met andere woorden: lezen. En naar de film!

Het leven van Pi – Yann Martel
uitgeverij Prometheus – € 12,50