de desperate last minute boekenzoeker

niet verder nadenken, elke greep is goed

Een Honger – Jamal Ouariachi
Fascinerende jonge, Amsterdamse schrijver durft het grote debat aan: Ouariachi is de nieuwe stem in de literatuur… lees hem!

Ook dit gaat voorbij – Milena Busquets
Zwoele roman met aangrijpend thema. ‘Mam, je had me beloofd dat ik mijn leven op de rails zou hebben wanneer je dood zou gaan en dat de pijn draaglijk zou zijn’.

Slagschaduw – David van Reybrouck
Van deze Vlaamse theatermaker, opiniemaker, dichter en schrijver blijkt elk boek een aanwinst. Dit is zijn (opnieuw uitgegeven) debuut.

Ik geef je de zon – Nelson Jandy
Ooow. Een prijswinnend boek geschreven voor iedereen vanaf 15 jaar. Over dromen, kunst maken, ambities en familiebanden. A dem be ne mend, lief, droevig en hoopgevend.

Wij – Nicholls
Wij-van-van-Pampus blijven het herhalen: Wij is het lekkerste vakantieboek van 2015. Niet hoogdravend, maar wel erudiet, herkenbaar en erg grappig.

Het Koninkrijk – Emmanuel Carrère
Wel hoogdravend, maar o zo lekker: Carrère kijkt terug op zijn periode als fanatiek Christen. En ontleedt en passant de hele mythe van het geloof. Deze schrijver kan echt alles.

Muidhond – Inge Schilperoord
Broeierig relaas over een pedofiel, die na voorarrest terugkomt in de maatschappij. Knap debuut, waarin je jezelf betrapt op begrip voor de hoofdpersoon.

In ogenschouw – Julian Barnes
Een zeer geslaagd uitstapje van romanschrijver Julian Barnes over kunst; essays met prachtige afbeeldingen.

Een heel leven – Robert Seethaler
Het leven beschreven zoals een beekje dat voortkabbelt, nergens over de top, in een sobere stijl, een heerlijk boek.

De akker is de wereld Dora de Jong
heel modern eigentijds van taal en schokkend vergelijkbaar met de asielzoekers thematiek van nu. Maar er zijn veel meer lagen in het verhaal, de vanuit het kinderperspectief beschreven gedeeltes over het dagelijkse leven op de akker in Tanger, de onderlinge strubbelingen tussen de volwassenen, de Arabische buren die wat besmuikt toekijken, het is teveel om zo maar even neer te schrijven allemaal.