4 april: De betrokken burger

Filosofie in het voorjaar: De betrokken burger

In deze reeks van vier bijeenkomsten zullen Catharina de Haas en Jan Flameling de opvattingen van Aristoteles, Hannah Arendt, Willem Schinkel en David van Reybrouck over burgerschap, politieke betrokkenheid en de toekomst van de democratie behandelen.

politiek

 

 

 

 

Dinsdag 4 april:
Een poging tot ander burgerschap 
door Catharina de Haas

Hoe verder in de 21ste eeuw? Er wordt aan de vele deuren van het democratische denken geklopt, gebonkt. Doe open, hoor ons, zie ons. Leiders kom achter de gesloten gordijnen vandaan, kom uit de achterkamertjes waar het eigen gelijk als geruststellend behang dient. Wij zijn het waarvoor u werkt, wij horen uw woorden maar ze zijn leeg. De inhoud van uw beloften doen er blijkbaar voor u niet toe, het gaat meestal om u en het aantal stemmen en niet om ons. Wij hebben moeite gekregen om u te geloven. Wij willen vertrouwen en wij willen u kunnen vertrouwen.

Wat kunnen filosofen met deze noodkreten? Hoe denken zij vanuit hun ivoren toren? Bonken en kloppen ze met alle kracht op te dichte deuren als ze bovenstaande kreten horen? Staan de filosofen dan wel achter de woorden die ze spreken?

Vanavond krijgen ze het woord.

De lezingen
Maandag 6 en 20 maart
Dinsdag 4 en 11 april.
Aanvang 
20:00 uur – toegang € 5
Inloop vanaf 19:30 uur – aanmelden aanbevolen.