Bob Marley heeft een iconische status. Als er een gebeurtenis is die hem ophief van gewone sterfelijke muzikant naar levende legende, dan is het wel de aanslag die op 3 december op zijn leven werd gepleegd. Het was twee dagen voor het Smile Jamaica concert, door Marley georganiseerd om te verbroederen, maar door de twee rivaliserende, uiterst gewelddadige politieke partijen gebruikt om de komende verkiezingen te beïnvloeden.
Er werden 56 kogels afgevuurd maar Marley overleefde de aanslag, speelde zelfs nog het concert. God had een plan met hem, blijkbaar.
Deze gebeurtenis is het begin van het zinsbegoochelende romandebuut van Marlon James. Het is een fictieve “oral history”, met meer dan 12 vertellers, waarin 15 jaar Jamaicaanse historie wordt verteld. Het is een briljant, swingend epos waarin de hoofdrolspelers in de bendeoorlogen, drugshandel, verkiezingsstrijd tussen de rechtse JLP en de socialistische PNP, de CIA allemaal een stem krijgen. We horen rudeboys, gangleiders, corrupte agenten en politici, een overleden politicus, een zelfstandige jonge vrouw, en muzikanten het verhaal vertellen van de meest gevaarlijke en instabiele periode, via hun eigen persoonlijke geschiedenis.
In eerste instantie levert dit een anekdotische lappendeken op van verhalen, inzichten, accenten, en gebeurtenissen, meestal in het zangerige Jamicaanse dialect. Maar na een tijdje verzink je onverbiddelijk in een bloederige, fascinerende kaleidoscopische wereld, een wreed gruwelsprookje, met aanmerkelijk meer dan zeven moorden, trouwens.
Het is een verzonnen documentaire, dit boek, gebaseerd op echte omstandigheden en gebeurtenissen, en op een eigenaardige manier een veel indringender, indrukwekkender en overtuigender tijdsbeeld gevend dan een feitelijk verslag zou kunnen.
Een uniek boek, deze literaire Tarantino.
Een beknopte geschiedenis van zeven moorden – Marlon James
uitgeverij Lebowski – prijs € 24,99
(recensie door Jean)