De draagbare encyclopedie van de domheid

‘Ben je intelligent genoeg om je eigen domheid te begrijpen?’

Anekdotes over domme en wijze mensen vind je natuurlijk overal in de filosofie en in de literatuur.

Bij de Taoïsten waar ik me wel thuis bij voel, pleegt men het domme en het wijze behoorlijk te relativeren. Zo wordt er in parabels gesproken over’ …de onnozele (wat niet betekent dat hij zonder wijsheid is)… en dan iets verderop’ …de wijze (wat niet betekent dat hij zonder domheid is…’. Het is allemaal relatief.

De draagbare encyclopedie van de domheid is een uiterst grappige verzameling anekdotes en overpeinzingen over domheid en wijsheid. Ergens staat: ‘de vooruitgang laat een spoor van afgelegde wijsheden achter (…). We zijn geneigd de analyse te zien als een noodzakelijk onderdeel van het denken; moeilijker is het inzicht dat het denken zelf de valstrik is. De wijsheid is een domheid’.

Er worden enkele passages gewijd aan de Darwin Award, een prijs uitgereikt aan personen die de mensheid een dienst bewijzen (!), door zich puur door eigen domheid van het leven of van hun vruchtbaarheid te beroven…

Echt, het is leerzaam en vermakelijk.

Tot slot nog één citaat: ‘Er was eens…  ‘Een koning!, zullen mijn kleine lezers meteen zeggen. Nee kinderen, jullie vergissen je. Er was eens, een stuk hout. (Uit: De avonturen van Pinocchio).

De draagbare encyclopedie van de domheid –  Matthijs van Boxtel
uitgeverij Querido – prijs € 21,99