Buitenleven – N. Polak

Spannende psychologische roman over twee vrouwen, Rivka en Esse, die vanuit de stad naar het platteland trekken. Als alle stadse afleiding is verdwenen, wat blijft er dan over van hun relatie? 

Op geraffineerde wijze beschrijft Nina Polak de dynamiek tussen deze geliefden en de invloed van een tv-psychiater, Eva Alta, uit een naburig dorp die in hun leven verschijnt.

Polak vertelt niet zo zeer het verhaal van twee vrouwen die op het platteland gaan wonen. Het gaat vooral om hoe Rivka en Esse beiden in hun eigen wereld leven en niet in staat zijn naar zichzelf en de ander te kijken. Polak laat ze om beurten aan het woord; ook hun gedachten en hoe ze elkaar en wat er gebeurt beleven.

Al van begin af aan is er een bepaalde spanning die gevoed wordt door de komst van Eva Alta, die grote manipulatieve kwaliteiten blijkt te bezitten.

‘…Eva, die nu de vrouw met het mopsgezicht bij de schouder greep. Dit was haar go to-gebaar: de psychiater hield mensen eronder met dat opzichtige schouderknijpen, het soort joviale machtsvertoon dat Rivka kende van de jaarclubvrienden van haar vader, schouderklappers, als het al geen billenknijpers waren.’, observeert Rivka, maar Esse lijkt niets door te hebben.

Polak weet alles knap met elkaar te verbinden: het originele taalgebruik, de afstandelijke ironie, het romantiseren van het plattelandsleven en de spannende plot.

Een ‘lekker boek’? Ja, maar dan wel een lekker boek dat ook nog ergens over gaat.

(recensie door Yvonne)

Buitenleven – Nina Polak 
Uitgeverij Prometheus – prijs € 20,99