Deze graphic novel gaat over het leven van Riad Sattouf, althans het eerste deel ervan en het heeft als een razende verkocht in Frankrijk: 170.000 stuks en dat is ook wel begrijpelijk gezien de kwaliteit van het boek en het thema. De schrijver vertelt op originele wijze over zijn jeugd, die hij samen met zijn Franse moeder en Syrische vader doorbracht in het Midden-Oosten.
Zijn verhaal wordt als voice-over in een kader boven de tekeningen verteld als je pa en ma volgt in hun huwelijksperikelen en verder is hij grotendeels zelf in beeld als het schattige blonde jongetje dat de Arabische wereld en zijn islamitische familie neemt zoals die zich aan hem openbaart. Hij treedt zijn nogal agressieve neefjes open en nieuwsgierig tegemoet, gefascineerd door hun vechtlust en de politieke leuzen die ze de hele tijd uitkramen. Alles is een spel als je kind bent.
Het is een kunststukje hoe Sattouf dit gecompliceerde verhaal zo toegankelijk heeft kunnen maken met zijn vrolijke tekenstijl die een soort mix is van Barbara Blok en Marjane Satrapi. Nog nooit zoveel deprimerende steden vol bouwvallen, bonkig volk en ratten op zo’n kleurrijke wijze verbeeld gezien.
Ik vind het een humoristisch en aangrijpend verhaal over een multi-culti gezin dat zich een weg zoekt in de hachelijke tijden van Khadaffi en de oude Assad. Een must voor de historisch geïnteresseerde stripliefhebber!
De Arabier van de toekomst (Een jeugd in het Midden-Oosten 1978-1984) – Riad Sattouf
Uitgeverij De Geus – € 21,95
(recensie van Marlèn Nolta)