De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine – Ransom Riggs

Jacob en zijn opa Abraham zijn vier handen op een buik. Alleen die rare verhalen die zijn opa altijd vertelt. Jacob weet niet wat ‘ie ervan moet denken. Meisjes die zweven, jongens zonder hoofd… En dan die rare clowntjes, die confettislierten uit elkaars mond trekken… De foto’s van al die vreemde kinderen die zijn opa hem laat zien gelden in Jakobs ogen ook niet meer als hard bewijs. Trucage, photoshop, zo zit de vork in de steel. Opa ziet het ongeloof in de ogen van zijn kleinzoon en staakt zijn vertellingen. In Jacobs leven nemen puberproblemen de plaats in van zwevende meisjes. Tot hij op een kwade dag zijn opa vindt, in het bos, op een gruwelijke manier verminkt. Voor opa in zijn armen sterft, fluistert hij in z’n Poolse accent: ‘Ga naar het eiland, Jakkob. Hier is het niet veilig ‘.

Dankzij de hulp van een therapeut komt Jacob de traumatische gebeurtenissen langzaam te boven. Voor de definitieve verwerking reist de jongen samen met zijn vader af naar een woest eiland voor de kust van Wales. Voor iemand van zestien op het eerste gezicht niet de meest opwindende plek. Jacob gaat op zoek naar avontuur en komt erachter dat de verhalen van zijn grootvader misschien niet zo verzonnen zijn als ze leken. Of is Jacob misschien voorgoed doorgedraaid?

Het boek staat vol prachtige, oude foto’s die auteur Ransom Riggs op een knappe manier integreert in zijn vertelling. Het zijn dan ook niet de beelden die het verhaal op den duur wat ongeloofwaardig maken. Het is de ontknoping, van horror- en science fictionachtige proporties, waardoor het verhaal uit de klauwen loopt. Alsof de auteur de subtiele spanning uit het begin van het boek niet langer meer kon verdragen en er snel een einde aan wilde breien. Jammer! Maar desondanks het lezen waard. En anders droom je gewoon weg bij de plaatjes.

De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine – Ransom Riggs
uitgeverij Clavis – € 18,95