De H is van Havik – H. Macdonald

HvanHavikAls Helen MacDonald midden 30 is, overlijdt haar vader aan een zware hartaanval.

Haar zoektocht naar houvast om dat geweldige verdriet te kunnen dragen eindigt bij de koop van een havik, een dier dat zich in de wildernis kan handhaven en haar door haar eigen wildernis zal leiden.

Zij koopt de havik van een fokker in Schotland.: “….en toen de laatste lus los was stak hij zijn arm in de doos en haalde er een enorme, enorme havik uit tevoorschijn; een chaos van klapwiekende vleugels, spartelende poten en een hels gekwetter. Twee enorme ogen. Mijn hart siddert. Ze is een goocheltruc. Een reptiel. Een gevallen engel. Een griffioen uit de pagina’s van een verlicht bestiarium…”

Het bijzondere aan dit boek is, dat het eigenlijk drie boeken zijn, het proces van het temmen van haar havik, de rouwverwerking na de dood van haar vader, die zij weeft door een derde verhaal, de belevenissen van T.H. White (hier bekend als de schrijver van de Arthur legende) die een havik tracht te temmen (The Goshawk) om zijn onverwerkte verdriet over een verwrongen jeugd te boven te komen.

Het temmen van haar havik die zij Mabel noemt zit je in dit boek nog het dichtst op de huid. Geleidelijk versmelt zij met die havik, gaat denken en kijken zoals dit bloeddorstige roofdier doet. Zij moet de prooi die de havik “slaat” met haar blote handen doden om het dier een afschuwelijk lijden te besparen. De vraag rijst wie eigenlijk wie aan het temmen is. Je hebt de neiging eerst dit spectaculaire verhaal van het temmen te lezen en steeds komen die andere twee verhalen erdoorheen. Maar naarmate het boek vordert zie je dat deze drie lijnen nodig zijn om te begrijpen waar zij doorheen gaat en wil je het geheel nog eens lezen om de honger naar dat begrijpen te stillen. Het is een prachtig boek vervuld van liefde voor de natuur die in prachtige beschrijvingen wordt getoond en je ongemerkt introduceert in de wereld van de roofvogels en hun temmers met een eigen jargon dat je terugvoert naar oude tijden die verdwenen leken.

De H is van Havik – Helen Macdonald
uitgeverij de Bezige Bij – prijs € 19,90

(recensie door Elly)