De haas met de amberkleurige ogen – E. de Waal

De illustere familie van graanhandelaren Efrussi te Odessa besluit aan het eind van de 19e eeuw naar Wenen te verhuizen om aldaar haar ondernemende vleugels nog wijdser uit te kunnen slaan. Ze verandert haar naam in Ephrussi en begint een zegetocht in de Europese bank- en kunstwereld. De jongste excentrieke zoon Charles wordt vrijgesteld van het bankwezen en ontwikkelt zich oa. tot een belangrijke verzamelaar van impressionistische schilderijen en Japanse voorwerpen. Vooral de natuurgetrouwe beschrijvingen van zijn salons en de vriendschappen met de toentertijd voor hun brood vechtende kunstenaars als Degas, Renoir en Whistler, alsmede de schrijvers Marcel Proust en Edmond de Concourt gaven mij een nieuw inzicht in het artistieke klimaat dat er toen heerste.

De geschiedenis haalt dit sprookje uiteindelijk op wrede wijze in en eist zijn tol in alle takken van de familie. Dit adembenemende verhaal wordt opgetekend door een van de jongste nazaten, de begaafde keramist Edmund de Waal, aan de hand van de bijzondere verzameling netsuke (Japanse knopen), die hij erft van zijn oudoom Iggie in Japan. De haas met de amberkleurige ogen is één van deze 264 kunstige snijwerkjes en ontsluit een prachtig historisch relaas voor de gretige lezer.

Ondanks dat het al in 2010 is verschenen en een bestseller werd in Engeland, blijft het herdrukt  en gelezen worden, omdat het een parel is die blijft glanzen, ook bij van Pampus.

Marlèn

De haas met de amberkleurige ogen – Eduard de Waal
uitgeverij Mistral –  € 12,50