De herinnerde soldaat – A. Daanje

De man was soldaat in de Eerste Wereldoorlog. Hij weet niet wie hij is en waar hij vandaan komt. Hij zit al vier jaar opgesloten in een gesticht in Gent. Dan vindt de vrouw hem en neemt hem mee naar huis. 

Wat er dan gebeurt tussen deze twee mensen wordt zo invoelend en overtuigend beschreven, stilistisch uitdagend met zinnen die alsmaar doorgaan; handelingen die zich herhalen, zonder dat het afstompt, integendeel, het verdiept.

‘En hij schrikt wakker…, En hij zit eenzaam aan de tafel in de studio en hij gelooft dat ook zij eenzaam is…’. En ze leert hem fotograferen… ‘En de daaropvolgende nachten is hij bang om in slaap te vallen, en zij blijft samen met hem wakker…’.

Je voelt vanaf het begin dat er iets niet klopt en langzamerhand lijkt het verleden stukje bij beetje terug te komen, eerst in de vorm van nachtmerries en hallucinaties. Wat is echt en wat een droom? Wat is waar en wat een leugen? Een roman die je listig op het verkeerde been zet, totdat alle subtiele aanwijzingen recht wordt gedaan en je beeld van beide personages gaat kantelen. Subliem.

(recensie door Yvonne)

De herinnerde soldaat – Annet Daanje
uitgeverij Passage – prijs € 24,90