De laatste reis van de Ballerinus – A. Bolt

Ravi, een jongen van een jaar of 10, 12, woont alleen in een caravan langs een kanaal vlakbij een klein stadje. Luna zijn moeder is overleden. IJs, een zwerfhond houdt hem overdag gezelschap, ’s nachts gaat IJs zijn eigen gang. Zij zijn de enige bewoners van dit verlaten havengebied. Op een avond als hij samen met IJs in het donker langs de waterkant zit ziet hij opeens vlakbij een licht aanflitsen. Hij gaat op onderzoek uit en ontdekt een schip dat ligt aangemeerd. Maar van wie is dat schip, vraagt Ravi zich ongerust af? Met de komst van het schip met de oude kapitein Sep en zijn papegaai staat er een groot avontuur te wachten voor Ravi. Sep wordt zijn vriend en hij helpt Ravi om de circusdieren van het circus dat recent in de buurt van het stadje is neergestreken te redden. De oude en vermoeide dieren lopen gevaar om geslacht te worden door de wrede slager van het stadje. De circusdirecteur heeft, om te beginnen, de beren al aan de slager verkocht.

Ravi en Sep komen in actie en varen met alle dieren aan boord van Seps vrachtschip ‘de Ballerinus’ de haven uit. Ze gaan de dieren terug brengen naar hun familie, het wordt een heuse wereldreis waarin Ravi en Sep samen met de dieren vele avonturen beleven. Een sleutelrol in dit moderne sprookje, waarin de slechterik zijn verdiende loon krijgt, is voor John de papagaai, die zowel de taal van de dieren als die van de mensen spreekt.

Arienne Bolt schrijft luchtig en aangenaam, lief zonder ooit wollig te worden. De vele en vaak bladvullende illustraties van Linde Faas zijn prachtig. Een absolute aanrader voor 8 tot 12 jarigen, om zelf te lezen of om voorgelezen te worden.

De laatste reis van de Ballerinus – Arienne Bolt, met illustraties van Linde Faas
uitgeverij Lemniscaat – prijs 16,95

(Recensie door Elly)