De onafscheidelijken – S. de Beauvoir

Een invoelend portret van een meisjesvriendschap. Vlak na de Tweede Wereldoorlog, maar nog steeds herkenbaar en relevant.

In deze allereerste autobiografische roman, uit 1954, waarvan het manuscript pas vorig jaar werd teruggevonden, schetst Simone de Beauvoir een aangrijpend beeld van een vriendschap tussen Sylvie (alter ego van Simone) en Andrée (Zaza), op een katholieke meisjesschool.

Wat menig lezer naar de strot zal grijpen is het welgestelde conservatieve katholieke milieu, waarin  Andrée gevangen zit. Er zijn strenge normen en waarden waaraan een jonge vrouw moet voldoen: Andrée moet zich verloven, maar seks is en blijft verboden; althans voor  meisjes.

Het geloof in God is een onaantastbaar oriëntatiepunt in alles. Andrée kan niet zichzelf zijn èn tegelijkertijd een goede dochter. Haar dominante moeder boort haar zelfverzekerdheid de grond in en gunt haar slechts hetzelfde lot als zichzelf: uitgehuwelijkt worden aan een ‘goede partij’. Om de liefde van haar moeder te behouden, verloochent Andrée zichzelf. En als ze een vriendin heeft die haar zeer toegewijd is en een man ontmoet die ook om haar geeft, blijven moeder en God haar op rampzalige wijze parten spelen. Schrijnend.

(recensie door Yvonne)

De onafhankelijkenSimone de Beauvoir – vertaald door Martine Woudt
uitgeverij Cossee – prijs € 22,99