De Vlammenwerpers – R Kushner

In maart is de debuutroman van Rachel Kushner, na waanzinnig bejubeld te zijn* in Amerika, vertaald als ‘De vlammenwerpers’ – en geruisloos op de markt gegleden. Wat vreemd is, want het is een boek dat lawaai maakt, snelheid heeft, stuitert en lol heeft. Misschien is het de titel, die refereert aan oorlog, misschien is het de slome belettering van het omslag dat het boek ervan weerhoudt om van de plank naar je toe te springen.

Maar dan ga je het lezen.

Het gaat over het meisje ‘Reno’, ze rijdt op een stoere Italiaanse motor. Ze is er na de kunstacademie helemaal van de Nevada mee naar New York gereden, om daar te gaan leven als een ‘echte’ kunstenaar. Het is 1975, de stad bruist en knalt, en ze zoekt onwennig naar dat leven. Als ze een relatie krijgt met een kunstenaar, zoon van een Italiaanse motor-fabrikant, duikt ze het hippe nachtleven in en komt ze samen met hem uiteindelijk terecht in het Italië van de radicale politieke bewegingen. 

En dan blijkt het minstens zo goed als, bijvoorbeeld, Jennifer Egan’s Visit from the Goon Squad (Bezoek van een knokploeg), de mozaiekroman die twee jaar geleden insloeg als een bom. Als een vlammenwerper, wou ik bijna zeggen. De overeenkomst zit m in de frisse moderne stijl, de verschillende werelden waarin je meegesleept wordt, de nauwgezette beelden en het onuitputtelijke plezier van het verhalen-vertellen.

Kushner zet je midden in de artscene van New York in de jaren zeventig, laat je meeluisteren naar alle opgeblazen maar o zo grappige kletspraat van conceptuele kunstenaars,  om je vervolgens los te laten in Italië ten tijde van ruwe arbeidersblokkades. Alles heeft natuurlijk met elkaar te maken, maar eigenlijk maakt dat al niet eens meer zoveel uit. De Vlammenwerpers leest geweldig, het leest rijk.

(recensie van Corine)

De Vlammenwerpers – Rachel Kushner
uitgeverij Atlas Contact – € 21,99