De vlucht – J. Carrasco

Boven is het stil’ was het boek waarmee schrijver (en buurtgenoot) Gerbrand Bakker doorbrak bij het grote publiek – inmiddels is hij een bekroond schrijver, en is dit boek vertaald en verfilmd. Wat veel mensen meteen in het boek boeide was de eerste zin: ‘ik heb vader naar boven gedaan’. Ook voor mij was dat een zin die tot verder lezen verplichtte, en de rest stelde bepaald niet teleur.

Zo’n boek kreeg ik onlangs opnieuw in handen: De vlucht, het debuut van Jesus Carrasco. Ik wil u de eerste zin niet onthouden:

Vanuit zijn lemen schuilplaats hoorde hij de echo van de stemmen die hem riepen en als waren het krekels, probeerde hij iedere man afzonderlijk te plaatsen binnen de grenzen van de olijfboomgaard. Gebrul als verschroeide rotsrozen.

Heel lang al ligt hij in die schuilplaars, hij krijgt kramp, en gaat heel heel voorzichtig iets verliggen, maar is op zijn hoede geen takje te breken. Ook dat wordt minutieus beschreven. Je beweegt haast mee, je houdt je adem in, je wilt niet ontdekt worden.

En pas verderop kom je er achter dat het geen volwassene is in die kuil, maar een jongen. Waarom hij gezocht wordt, het blijft onduidelijk, maar hij moet daar weg, en de ‘ontsnapping’ uit de boomgaard kan pas ‘s nachts.

Eigenlijk is elke verwijzing naar hoe het verder gaat zonde, ik laat het. Het zou de spanning verpesten.

Een absolute aanrader. Met niet goed geld terug garantie.

De vlucht – Jesus Carrasco
uitgeverij Meulenhoff – € 16,95