De Volle Villa – J. de Bruijn

Jorien de Bruin schreef een ongelooflijk fijn boek voor kinderen vanaf een jaar of acht: In De Volle Villa vertelt ze over Morris en Frida, twee kinderen die nogal in een ander schuitje zitten. 

De ouders van Morris (Morris en zijn zus noemen hen Alma en Herman; ‘dat vonden zij gezelliger, dan leken ze vrienden’) verhuizen zo ongeveer elk jaar.  Gewoon omdat ze dan weer uitgekeken zijn op alles en omdat Herman zich anders zo schaamt voor zijn ‘zakenpartners’, die allemaal veel grotere huizen hebben. Met een zwembad.
De ouders van Frida wonen met Frida en haar broertje en zeven honden op een flatje, waar ze elk moment uitgezet kunnen worden omdat vader Cor de huur niet op tijd betaalt. Vader Cor ‘moet eens een keer normaal doen’, vindt de bemoeierige oma, die elke dag een bak koffie komt drinken om te checken of alles een beetje goed gaat met moeder Zonneke, die blind is, en dus een blindegeleidenhond heeft, die nu zelf ook weer blind is geworden, zodat er een nieuwe hond kwam, maar dat bleek een vrouwtje, en toen waren er opeens 7 honden in huis. Juist.

Dat is al een hoop gedoe, zou je zeggen, en het wordt allemaal nog veel ingewikkelder. Toch weet de Bruijn met haar goed gedoseerde humor de sfeer er goed in te houden en vooral weet ze steeds weer een bijzonder logische oplossing te bedenken voor de zich opstapelende problemen.Want natuurlijk trekt de hele familie met alle honden in op de bovenste verdieping van de enorme nieuwe villa van Alma en Herman. Vooral Herman ziet dat echt helemaal niet zitten, maar Alma was toch toevallig van plan iets goeds te doen voor ‘de arme mensen van de wereld’ dus meteen op straat zetten komt even niet van pas.

Morris en Frida trekken intussen hun eigen plan, en gaan aan de slag met de puppies. Wat ze precies doen, ga ik niet verklappen, maar reken maar dat ze al die rare volwassenen om hen heen een poepie laten ruiken.  De illustraties van Peter van Hugten maken dit boek helemaal af. Een aanrader!

De Volle Villa – Jorien de Bruijn
uitgeverij Gottmer – € 13,95

(recensie van Corine)