De wijde Sargassozee – Jean Rhys

Witte Creolen worden ze genoemd; nakomelingen van slavenhouders. Ze waren niet bepaald geliefd en leefden daardoor in een sociaal isolement. Ook Antoinette. Ze is de strijdlustige dochter van een van hen. Een onder druk gesloten huwelijk tussen haar en een Engelsman bepaalt haar verdere leven dramatisch.

Aanvankelijk door haar schoonheid en sensualiteit aangetrokken, wordt haar echtgenoot steeds gefrustreerder, omdat hij haar innerlijk niet kan bereiken.

Hij dwingt haar zich te conformeren aan zijn Victoriaanse idealen, zich niet bewust dat door haar identiteit af te nemen hij een deel van zichzelf verwoest en haar tot waanzin drijft.

Tegen de weelderige achtergrond van Jamaica in de jaren-30 van de 19e eeuw, schildert Jean Rhys een sterke, verontrustende roman. Ze liet zich daarbij inspireren door Mrs. Rochester, de ‘mad wife’ van Edward Rochester uit Charlotte Brontë’s Jane Eyre en modelleerde de hoofdpersoon van haar ‘Wijde Sargassozee’ naar haar. Uiteraard heeft Rhys een heel andere afloop in petto dan Brontë.

 

De wijde Sargassozee – Jean Rhys – vertaald door W. Dorsman-Vos
uitgeverij Orlando – prijs € 22,50
(recensie door Yvonne)