Dictator – R. Harris

DictatorDe Britse auteur Robert Harris is gefascineerd door macht. Nergens wordt het verlangen daarnaar, de intriges, trouweloosheid, gehuichel, de behoefte aan pakkende oneliners, ongelukkige compromissen, het gekonkel en gelobby en de persoonlijke angst die dat alles teweeg brengt, zo duidelijk als in de politieke arena. In zijn slotdeel in de roman cyclus over het leven van Cicero levert hij zijn meesterproef af. Wat een boek!

Er zijn maar weinig periodes in de klassieke oudheid zo goed gedocumenteerd als de eerste eeuw voor onze jaartelling, toen de Romeinse Republiek op instorten stond. Er is een enorm bron aan historisch materiaal, niet op de laatste plaats de nagelaten geschriften van Cicero zelf, zodat we de redenaar en politicus vaak in zijn eigen, vaak verrassend eigentijds aandoende stem horen praten.

Harris heeft op een briljante manier zijn bronnenmateriaal verwerkt, dichterbij dan dit kan je niet komen bij het oude Romeinse alledaagse en politieke leven. Het is een grootse, epische en tumultueus meeslepende roman geworden, tegelijkertijd ontroerend en aangrijpend intiem omdat de persoon Cicero op een intens persoonlijke manier beschreven wordt. Een ernstig gemankeerde, gekwelde vaak angstige, moedige en uiterst getalenteerde man.

De liefde voor zijn dochter Tullia bijvoorbeeld, is zo diep, onhandig en levensecht beschreven dat het –letterlijk– kippenvelmomenten oplevert, het volgende moment zit je bijna zelf in de senaat en word je meegesleurd door Cicero’s briljante redenaarstalent.

Dit alles in het adembenemende decor van het oude Rome op het toppunt van zijn roem en macht.

Het boek begint met Cicero, verbannen, gescheiden van zijn gezin, al zijn bezittingen verbeurd verklaard verslagen en totaal gedesillusioneerd.

Door een reeks van sluwheden, dapperheid, manipulaties en een ongeëvenaarde gave van het woord bevindt hij zich na enkele jaren toch weer in de cockpit van de macht, verslaafd aan de adrenaline en het gevaar van het politieke leven. Maar toch, tot op het eind, met edele intenties.

Op het laatst versnelt het tempo van het boek op een naar adem snakkende manier, zodat het bekende en tragische einde van Cicero op een eigenaardige manier toch nog als een verrassing komt.

De twee voorgaande delen in deze trilogie, Imperium en Lustrum, zijn net zo prachtig, en in een goedkope editie verschenen bij uitgeverij Cargo.

Voor iemand die van lezen houdt, komt dit toch echt wel in de buurt van het ideale kerstcadeau.

Dictator – Robert Harris
uitgeverij Cargo – € 22,90

(recensie door Jean)