Duik mee met Barracuda

Op vakantie neem ik het liefst dikke boeken mee. dan heb ik de tijd om in zo’n pil te duiken. Soms smokkel ik wel eens; dan heb ik stapels werk – onuitgewerkte interviews, btw-aangiftes en organisatieklussen -maar geef ik mezelf vleugels. Van papier, want aan een e-reader kun je niet voelen hoeveel pagina’s je nog verwijderd bent van alle dagelijkse beslommeringen. Gelukkig werk ik in een boekwinkel, dus terwijl mijn vriend zich haastig aankleedt om naar kantoor te gaan, krul ik me lekker op onder de dekens, met het boek in kwestie, en de schuldreducerende gedachte: ik werk. Het boek in kwestie was dit keer ‘Barracuda’ van Tsiolkas, de auteur die u wellicht kent van zijn bestseller ‘De klap’. Laat ik beginnen u te vertellen wat me niet beviel aan het boek, dan hebben we dat maar gehad. Het taalgebruik vond ik dertien in een dozijn. Geen wervelende zinnen, geen taalvondsten, geen eigen schrijfstijl. Voor dat soort zaken moet je niet bij Tsiolkas zijn, maar wellicht verklaart dat mede zijn succes bij het grote publiek. Ik zeg mede, want hij weet wel een verhaal te vertellen, zeg. Meeslepend, herkenbaar, empatisch. Barracuda, de titel van zijn boek is de bijnaam van zijn hoofdpersoon. De Australische Danny Kelly komt uit de arbeidersklasse en zou zijn milieu niet makkelijk ontvlucht zijn, als hij niet fantastisch kon zwemmen. Alsof je een vis tussen de reigers legt, zo voelt hij zich op zijn nieuwe eliteschool, waar een tuinman het gras kort houdt en een fanatieke coach zijn talentvolle pupillen. Kelly zwemt -gedreven door wraakzuchtige ambitie – zo goed dat het spierinkje al snel verandert in een roofvis. Een barracuda; ik had het al verraden. Verliezen bestaat in zijn aquarium niet, en als dat dan toch een keer gebeurt, zakt Danny krakend door de bodem van zijn kom. Spartelend moet hij aanvaarden dat zijn vinnen jongensbenen zijn, waarmee hij zichzelf staande moet houden. U denkt wellicht; hou nu maar op met die flauwe metaforen. Jammer, want ik had er nog een hoop voor u in petto; bijvoorbeeld dat hij in Australië aanvankelijk geen voet aan de grond krijgt, en dat hij met vallen en opstaan of age komt. Want zo noemen recensenten, zoals u weet, een dergelijke roman: een coming of age roman. Niet alleen over het zoeken naar een zin in je leven en het vinden van jezelf gaat Barracuda, het boek levert ook een kritische blik op Australië op, waar, ondanks alle zogenaamde beschaving, nog steeds glazen wanden bestaan tussen klassen en rassen. En wie in zo’n maatschappij niet zwemmen kan, verzuipt.

 

Barracuda – Christopher Tsiolkas
Uitg. Anthos – € 21,99