Elly vanuit Frankrijk

In het laatste boek van Patrick Modiano – Nobelprijs winnaar van de literatuur 2014 – wordt een in vergetelheid geraakt verleden, stukje voor stukje, naar de oppervlakte gehaald door een ogenschijnlijk toevallige gebeurtenis. De telefoon gaat bij Jean Daragane, een schrijver van middelbare leeftijd. Er is sprake van een verloren adresboekje en nieuwsgierigheid bij de vinder van dit boekje naar een persoon, waarvan de naam in het adresboekje staat. Een persoon waaraan de herinneringen diep verscholen liggen in het geheugen van Jean Daragane. De herinneringen komen, al lopend door Parijs weer boven en daarmee een hele episode uit het leven van de jonge Jean Daragane. Een gelukkige tijd uit zijn leven, toen hij 6, 7 jaar was en tijdelijk bij een jonge vrouw woonde die zich om hem bekommerde. Een periode die indertijd bruusk werd afgebroken; en later ondernam hij als jonge man een zoektocht naar deze vrouw.
De stad helpt hem om deze tijd terug te brengen. De stad zelf is een belangrijk personage bij Modiano. Hij maakt omtrekkende bewegingen en Iedere buurt trekt ons dieper in dit jonge leven van Jean Daragane. Gevoelens over dit leven worden slechts zijdelings aangesneden maar worden daardoor des te schrijnender.

Er lopen twee verhaallijnen door elkaar, een in het heden met de vinder van het adresboekje en zijn vriendin, bij wie niets blijkt te zijn wat het is waardoor er sprake is van een zekere spanning. Op een gegeven moment verdwijnen deze personages geheel uit het zicht en bevinden we ons als lezer alleen nog in het verleden van Jean Daragane.

Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier – Patrick Modiano
Uitgeverij Gallimard   oktober 2014
Onder de titel Als je maar niet in de wijk verdwaalt verschijnt dit boek op 31 maart in het Nederlands.