Fotoboek Oost-Rusland

Calamity Islands. Sakhalin and the Kurils. Terra incognita of a brutal Russian Empire is een vorm van visuele antropologie. Oleg Klimov, die twee jaar op deze kleine archipel in de Stille Oceaan heeft gewoond en gewerkt, verhaalt over de vaak noodlottige geschiedenis van Sachalin en de Koerilen.

De eilanden werden in de 17de eeuw ontdekt door kapitein Marten Gerritsz Fries uit Harlingen van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). Sindsdien waren ze afwisselend in handen van Japan of Rusland. Beide mogendheden onderdrukten intussen de oorspronkelijke bewoners. De Russische tsaren in de 19de eeuw zagen in Sachalin een ideale afgelegen plek voor strafkolonies. De Russische schrijver Anton Tsjechov schreef er meer dan honderd jaar geleden over. Opeenvolgende tsaren droomden er niettemin van dat Sachalin een soort Russisch Australië zou worden. Dat gebeurde niet. Zelfs Koninklijke Olie/Shell heeft weinig plezier beleefd aan zijn investeringen op Sachalin.

Oleg Klimov schetst verleden en heden met meer dan honderd nieuwe foto’s en eigen beschouwingen. Voor Calamity Islands heeft hij tevens unieke, nooit gepubliceerde, fotografie uit de tijd van Tsjechov opgedoken.
Historische essays van de Britse Tsjechov-expert Donald Redfield en de Nederlandse historicus René Attema uit Harlingen en de journalist Hubert Smeets complementeren het boek.

Niet in Rusland te koop
Wel bij ons, € 34.50