H. van de Velde – Het mysterie van de smokkelaar

MysterieSmokkDit verhaal speelt even voor de Eerste Wereldoorlog. Sel en Mon zijn twee jonge ‘porteurs’ in de haven van het pittoreske dorp Sint-Anneke aan de Schelde. Als het veer aankomt met de gegoede burgerij van Antwerpen dragen zij de tassen en koffers van boord naar de kade of verder. Het is een competitieve vriendschap tussen de twee, Sel is nog op school en doet dit jobje erbij, terwijl Mon echt geld moet verdienen voor zijn familie.

Dan volgen spannende gebeurtenissen elkaar op: na jaren afwezigheid duikt de vader van Sel weer op, Mon wordt door een onbekende bijna vermoord en Sel wordt verdacht. Om zijn onschuld te bewijzen gaat hij samen met een vriendin, Katrien, op onderzoek uit en stuit op duistere smokkelpraktijken in de haven van zowel Sint-Anneke als in Antwerpen.

Ik vond het een goed geschreven avontuur met een authentieke sfeer in een tijd waarin paard en wagen nog rond reden, maar ook al auto’s, een wereld wachtend op een grote technische omwenteling met op de achtergrond de dreiging van een politiek conflict dat wel eens uit de hand zou kunnen lopen.

Het mysterie van de smokkelaar – Hedwig van de Velde
uitgeverij Davidsfonds/Infodok – € 12,50
voor lezers van 10-12 jaar

(recensie van Marlèn)