Het Geluid van vallende dingen – J. G. Vásquez

De dood van een ontsnapt nijlpaard uit de verwaarloosde dierentuin van de beruchte drugsbaron Pablo Escobar (zelf al jaren eerder door politiekogels omgekomen) aan het einde van het eerste decennium van de 21e eeuw, een dood waar de media vol van staan, voert de hoofdpersoon Antonio in gedachten terug naar de jaren negentig van de vorige eeuw. Een tijd waarin hij als jonge docent aan de universiteit  na zijn werk dagelijks gaat biljarten. Daar, in die biljartzaal ontmoet hij de oudere Laverde, waarover gefluisterd wordt dat hij nog niet zo lang uit de gevangenis is. Er ontstaat tussen de mannen een vriendschappelijke verstandhouding. Zoals Vásquez Antonio zo mooi laat zeggen ‘Als mijn leven niet zo gemarkeerd was door mijn ontmoeting met Laverde, had ik nauwelijks nog aan hem gedacht ‘.

Vásquez vertelt de roerige geschiedenis van Colombia vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw aan de hand van de levens en liefdes van Antonio Yamarra en Ricardo Laverde en zijn familie. Ricardo Laverde komt uit een beroemde maar aan lager wal geraakte familie. Beroemd vanwege het militaire verleden van zijn opa, van wie hij de passie voor vliegen erft. Colombia verandert echter en daarmee ook de loop van Ricardo’s leven die vastbesloten is de armoede van zijn ouders achter zich te laten. Ricardo’s leven en dat van Antonio raken onlosmakelijk met elkaar verbonden en in de zoektocht van de jonge Colombiaan naar dat van de oudere Ricardo krijgen we inzicht in de bepalende gebeurtenissen in dat land en de gevolgen daarvan op verschillende generaties Colombianen.

Onsentimenteel en gevoelig schrijft Vásquez deze geschiedenis, wat ook zijn eigen geschiedenis  is, wat de geschiedenis van elke Colombiaan van zijn generatie is. Ook al denk je er helemaal niets mee te maken te hebben, je blijkt er midden in te staan.
 

Het Geluid van vallende dingen – Juan Gabriel Vásquez
uitgeverij Signatuur – € 19,95 

(recensie van Elly