Het schemeren van de wereld – W. Herzog

Waarschijnlijk kent (bijna) iedereen wel het verhaal van de Japanse soldaat Onoda die in 1945 op een eiland in de Filipijnen gestationeerd is, en niet hoort dat de tweede wereldoorlog is afgelopen, en pas na bijna 30 jaar weer naar huis komt.

Deze man heeft echt bestaan, de Duitse regisseur Werner Herzog sprak met hem in 1997, en schreef er een boek over – dat net is verschenen.
Het is een ongelooflijk verhaal eigenlijk, en heel spannend. Want de Japanse regering weet heel goed dat hij daar nog zit, en probeert hem op alle manieren over te halen de wapens (want die heeft hij nog in ruime mate) neer te leggen. Maar soldaat Onoda ziet daar een list van het Amerikaanse leger in, waar hij niet in trapt (!).
 
Op een dag vindt hij een krant, en het grote aantal advertenties valt op. Maar Onoda: “Behalve de voorpagina bestaat bijna de helft van alle beschikbare ruimte uit reclame. Maar kranten hebben nooit meer dan ongeveer twee of drie procent van hun ruimte voor advertenties vrijgegeven. Niemand zal ooit al die producten kopen, dat is absoluut onmogelijk. Al het echte nieuws hebben ze gecensureerd en door advertenties vervangen.”
 
Tot er toch een student komt, die…
 
Een waar pareltje – meteen kopen.
 
Het schemeren van de wereldWerner Herzog – vertaald door Marion Hardoar
Uitgeverij Arbeiderspers – € 22,99
__

recensie door Carel