Japanse kroniek – N Bouvier

Op vakantie vind ik het altijd fijn andere boeken over vakanties te lezen. Afgelopen maand heb ik (eindelijk) de Japanse kronieken van Nicolas Bouvier ter hand genomen. Deze Zwitserse auteur is vooral bekend geworden door zijn reisverslag ‘De wegen van de wereld‘ waarin hij beschrijft hoe hij met zijn vriend in een oude Fiat (de firma Fiat beloofde hen een nieuwe motor als ze India zouden weten te halen!) door de Balkan trekt, Griekenland, Turkije, en zo door naar Afghanistan. Dat land heeft heel lang een voor mij magische klank gehad – die er nu wel afgeschoten is, door achtereenvolgende Russische en Amerikaanse invasies (en interne strijd). Het boek kreeg een cult-status onder de reisboeken.

De Japanse kronieken verdient dat eigenlijk ook: op betrokken en onderlegde manier verhaalt hij de Japanse geschiedenis, hoe Japanners die zelf ervaren en hoe de tradities (en het Boeddhisme) het dagelijkse leven nog altijd in sterke mate bepalen. Hij weet waar hij het over heeft, want hij woonde er drie jaar, leest en spreekt de taal, en onderhoudt zich het liefst met de gewone man/vrouw van de straat, al dan niet met tandeloze bekkies. Hij trekt er rond, tot in de kleinste gehuchten want hij moet schrijven en fotograferen om in zijn levensonderhoud te voorzien, en daarmee is het boek natuurlijk geen verslag van een vakantie. 
Met humor, passie en kennis van zaken geschreven; de originele versie bevat heel veel foto’s – helaas zijn die er in de huidige versie uitgelaten.
   
Japanse kronieken – Nicolas Bouvier
uitgeverij Bas Lubberhuizen – € 19,90