Kaapstadtrilogie – M. Nicol

blackheartDit jaar verscheen er een nieuwe thrillerschrijver aan het firmament, de Zuid-Afrikaan Mike Nicol met zijn ‘Kaapstadtrilogie’. Het eerste deel viel zo in de smaak dat uitgeverij De Geus zich haastte om deel twee en drie te leveren. Nicol heeft een heel eigen sfeer en idioom, een afwisseling tussen bittere ernst en humor die hem onderscheidt van collega’s als Deon Meyer en Lee Child. Nu valt over humor te twisten, maar ik kon ondanks de spanning af en toe een grinnik niet onderdrukken bij de dialogen tussen Mace Bishop en Pylon Buso, de hoofdpersonen. Het zijn voormalige wapensmokkelaars met redelijk vuile handen, die een eerlijk leven proberen op te bouwen als bodygards voor rijke toeristen en zakenmensen van diverse pluimage. Het ANC is democratisch aan de macht gekomen, de oorlogen zijn zo’n beetje uitgewoed en bovendien willen hun vrouwen dat ze veiliger werk gaan doen. Mace en Pylon doen erg hun best, maar van begin af aan is het duidelijk dat geweld bij hun leven hoort en het verleden hen achtervolgt als een schoothond van mythische proporties.

Er is nog veel misdaad en corruptie in Zuid-Afrika, de machthebbers, de ondernemers, de scharrelaars, de hele maatschappij is er van doortrokken en in dit decor is het adembenemend om Mace en Pylon in hun spoor te volgen.

Deel een en twee zijn los van elkaar te lezen, maar deel drie vereist kennis van de eerste boeken, dat vindt u echter helemaal niet erg als u eenmaal bent begonnen.

Payback / Killer Country / Black Heart – Mike Nicol
Uitgeverij De Geus – € 19,95

(recensie door Marlèn)