Klont – M. Februari

Mij is altijd verteld dat een boekomslag alle kleuren mag hebben, behalve groen. Krijgt je boek een groen omslag, begin je als schrijver dus mooi met een handicap.

Maar hee, Maxim Februari kan het hebben, een gifappeltjesgroen omslag. Geef ‘m gerust een sét handicaps en nog slaat-ie de bal met precisie waar-ie in moet. Want Klont is een geweldige, swingende, stevige roman waar het allemaal in zit: actualiteit, filosofie, scherpe psychologie, humor en vooral: taalmeesterschap. Wacht. Ik geef u de eerste alinea.

De klont is de vijand. Er zaten krolse straatkatten in de klont, en filosofen die sigaren rookten, een verkreukeld blikje Bacardi Cola, een rechtszaak over Afrikaanse bloeddiamanten, een handvol digitale wormen en wat musicerende bonobo’s. En nog veel meer natuurlijk. Maar zo krijg je een beetje een idee.

Wat volgt, is een geloofwaardig verhaal over een klont data die belangrijker dreigt te worden dan de ‘werkelijkheid’. Februari vertelt het verhaal van een getroebleerde topambtenaar op het ministerie van Veiligheid en vermengt het met dat van een ijdele wetenschapper op het gebied van digitale technologie. Dwars door het verhaal heen zwemmen hele essayistische stukken en soms zowat een hele lezing.

Anders dan De Cirkel van Dave Eggers is Klont nou eens verre van dystopisch. Tegenover de allesoverheersende data zet Februari met verve de menselijkheid, en wel in zo overweldigende mate dat je er niet anders dan hoopvol van kan worden.

KlontMaxim Februari
uitgeverij Prometheus – prijs € 19,99

(recensie door Corine)