Le Royaume – E. Carrère

Medewerkster Elly is een tijd in het buitenland gaan wonen, en stuurt ons vandaar recensies van bijzondere boeken.

Over ‘Het Koninkrijk’ schrijft de recensent van ‘Le Monde’: “De schrijver maakt van dit koninkrijk een groots en tegelijkertijd kwetsbaar gebied waarin de enige liefde van waarde de liefde voor de onzekerheid is, met andere woorden de liefde voor het leven zelf.“

In de vorm van een onderzoek vertelt Carrère in ‘Het ‘Koninkrijk’ over het ontstaan van het Christendom en de eerste Christengemeenschappen. Hij doet dit aan de hand van de Evangelieën en de brieven van Paulus en beschrijft de eerste eeuw na Chr.onder Romeinse heerschappij gepassioneerd. Hij maakt vergelijkingen met onze tijd om aannemelijk te maken hoe het toen gegaan moet zijn, waardoor Bijbelse taferelen, filmfragmenten en hedendaagse politieke taferelen in elkaar schuiven. Hij springt van de jaren 50 uit de eerste eeuw naar de jaren 90 van de vorige eeuw waarin hijzelf een diepe crisis doormaakte en zich voor een periode tot het geloof wendde. Het is een zoektocht naar het geloof en in hoever dat geloof in staat is antwoord te geven op de grote vragen van het leven maar ook een zoektocht die hij in zijn eigen leven, in zichzelf, aflegt. En dat doet hij in de eerste persoon enkelvoud. Het handelsmerk van zijn schrijverschap. En hoe serieus de schrijver ook is, zijn humor en niet in de laatste plaats zijn vermogen zichzelf te relativeren maakt dit boek tot heel een toegankelijke en geweldige leeservaring.

Le Royaume – Emmanuel Carrère
editions POL 2014

(Recensie van Elly)

Naschrift: natuurlijk kennen we Carrère van het fameuze ‘Limonov’, een boek over deze halve crimineel, held, groot schrijver, verantwoordelijk politicus, teruggekeerd dissident, revolutionair, en nog steeds in leven. En misschien van ‘Andere levens dan het mijne‘, over onder meer wat de tragedie van de tsunami voor bijvoorbeeld een toeristengezin kan betekenen.