Levels of Life – J. Barnes

Ballonvaren en fotograferen verbinden aan het verliezen van een geliefde. Simpelweg door ieder van de drie onderdelen van deze roman te beginnen met ‘You put together two things that have not been put together before. And the world is changed.’

De wereld, of dan toch zeker onze kijk erop, veranderde toen de Franse fotograaf Nadar begon te fotograferen vanuit een van de eerste luchtballonnen, en ons zo de eerste luchtfoto’s bracht. En de wereld veranderde toen Julian Barnes zijn vrouw Pat Kavanagh, literair agente, ontmoette, waarmee hij vanaf 1978 samen was.

Opnieuw schreef Barnes een boek dat je langzaam wil lezen, omdat het bestaat uit mijmeringen, gedachten, en anekdoten die naar zoveel meer verwijzen dan het verhaal zelf. Het laatste hoofdstuk bestaat uit woorden die bijna stuk voor stuk een gat in je hart slaan. Over de genadeloosheid van de rouw, die hij ondervindt sinds zijn vrouw overleed aan een hersentumor, nu vijf jaar geleden. Over de behoefte haar erbij te houden, het gemis dat volgens een kennis ‘exact’ is in zijn omvang. Het doet exact zoveel pijn als het waard is. ‘If it didn’t matter, it didn’t matter’. Waarheden, dooddoeners, lafaards, goede vrienden. Lees dit boek, lees het huiverend.

Levels of Life – Julian Barnes
verschijnt eind mei in vertaling als Hoogteverschillen
uitgeverij Atlas-Contact – € 18,95 

(gelezen door Corine)