Laat ik dit vooropzetten: dit boek is momenteel niet leverbaar. Het was al bepaald niet eenvoudig dit exemplaar te bemachtigen – om meer redenen dan u denkt.
Dirk de Wachter, psychiater, schrijver, was op zondag 20 december te gast in het boekenprogramma van Wim Brands. En omdat zij van van Pampus de VPRO gids lezen, was ruim op tijd een stapeltje van zijn nieuwe boek Liefde besteld. Toen het programma eenmaal werd uitgezonden, bleek het voorraadje verdwenen als sneeuw voor de zon. Iedereen had het gezien, sommigen hadden het in handen gehad, maar niemand had een idee waar het beland was. Op een zeker moment stonden vier klanten en twee boekverkopers in opgewonden broederschap te zoeken naar dit toch knalrode stapeltje boeken. Tevergeefs! De hele voorraad Liefde weg. En dat vlak voor Kerst.
In de tussentijd was helaas half Nederland op zoek gegaan naar het boek, en bleek Uitgeverij Lannoo snel door de voorraad heen. De herdruk zou niet eerder dan half januari verschijnen. Wij schikten ons langzaam maar zeker in ons lot, maar knagen bleef het.
Tot ik een volle week later de poëziekast doorliep op titels die geschikt zouden kunnen zijn voor de uitverkoop. En zowaar een stapel Liefde uit de kast zag steken. Mijn vreugde was groot, even groot als mijn verbazing. Hoe kan een boek, geschreven door een Belgische psychiater en gecategoriseerd onder psychologie/psychiatrie, bij de dichtbundels belanden? Sla het boek open, en je weet het. Dit boek ademt poëzie op werkelijk iedere pagina.
Dirk de Wachter is een Belgische psychiater die eerder Borderline times, over borderline als ‘maatschappelijk ziektebeeld’ schreef en daar veel lof voor ontving. De Wachter liet in dat boek zien hoe men in deze tijd van ‘verbrokkeling en impulsiviteit’ op zoek gaat naar hechting, engagement, solidariteit en gemeenschapszin.
En nu is daar Liefde. Een vrij persoonlijke bundeling van associaties, ervaringen en ideeën, omlijst met kunst en literatuurfragmenten variërend van Leonard Cohen tot Francis Bacon, van Levinas tot Madame Bovary, van Goethe tot John Cage. Een terugkerende zin: We zijn verhalen. Voor de ‘echte’ liefde hebben we woorden nodig. Woorden die pas in stilte hun betekenis krijgen.
Meermalen ook benadrukt De Wachter geen recept te hebben, geen absolute waarheden te kunnen bieden. Juist de zoektocht naar de ultieme oplossing, bevestiging, de statistiek, probeert hij in dit boek te bezweren. En hoe. Wat een prachtboekje, wat een geweldig kado voor al je vrienden, en wat een vooruitzicht: zo rond 20 januari kleurt de winkel weer rood, van Liefde.
Liefde – Dirk de Wachter
uitgeverij Lannoo – prijs € 24,90
(recensie van Corine)