Operatie Napoleon – A. Indriđason

Indriđason is een gelauwerde thrillerschrijver, maar ik was nog niet eerder aan hem toegekomen en gelukkig maar, zo kon ik geheel onbevooroordeeld ‘Operatie Napoleon’ tot mij nemen. De titel slaat op een uiterst geheime onderneming in 1945 van zowel Amerikaanse als Duitse militairen die een vroegtijdig einde krijgt doordat de groep neerstort op een IJslandse gletsjer. Het vliegtuig wordt in monsterlijk noodweer verzwolgen door de enorme ijsmassa en verdwijnt van de radar.

Pas in 1999 krijgt de Amerikaanse geheime dienst via satellietbeelden in de gaten dat een gedeelte van het wrak weer boven het ijs gekomen is en gaat er als een speer achteraan om het stiekem te bergen. Door stom toeval worden ze daarbij gestoord door twee jonge IJslanders, waarvan er één nog net zijn zus kan bellen om te vertellen wat ze ontdekt hebben alvorens ze het zwijgen wordt opgelegd. De zus is een eigengereide juriste die zeer verknocht is aan haar enige broer en gaat hem zoeken.

Wat dan volgt is een adembenemend verhaal met een ingenieus plot in een zeer geloofwaardige historische setting, die doet denken aan de prachtboeken van Stieg Larsson en Philip Kerr. Erg goed geschreven dus en zeker wat slapeloze nachten waard.

Operatie Napoleon – Arnaldur Indriđason
uitgeverij Q – prijs € 19,99

(recensie door Marlèn)