Opnieuw een heel spannend jeugdboek

Hongerspelen (inmiddels al verfilmd) gaat over de strijd van een meisje tegen een groot aantal anderen (leeftijdgenoten) in een afgesloten park, ieder voor zich, tegen elkaar, één winnaar; het is een wereldwijde bestseller, erg spannend geschreven, al heel lang een van onze pareltjes. 

Gone Verlaten is het verhaal over de strijd van bendes tegen elkaar, jeugdbendes wel te verstaan, want alle volwassenen zijn verdween, de wereld is aan de jeugd! En zie wat ze er van maken! Ook een bestseller, bij mijn weten nog niet verfilmd. 
En nu is er Het mes dat niet wijkt, over de strijd van een tweetal jeugdigen tegen een heel leger, eigenlijk omgekeerd: het leger jaagt op hen, je weet niet waarom. Dat wordt in de loop van het boek duidelijk. Maar meer nog gaat het eigenlijk over privacy en de woede van mannen: in de samenleving van die 2 pubers kan iedereen alle gedachtes van iedereen waarnemen, dat geheel wordt Herrie genoemd, terecht lijkt me. Hoe kun je je onttrekken aan groepsdwang als iedereen je de hele tijd volgt? En: hoe kun je ook maar _fantaseren_ over ontsnappen? Maar dan: temidden van al die herrie een eiland een oase, een stilte, hoe kan dat? Een meisje. Hoe kan het, ik hoor haar gedachtes niet? En, wat later: inderdaad betekent dat niet ze ook de mijne niet waarneemt, ay. Ik neem jouwe stilte waar, jij al mijn gedachtes… En dan samen op de vlucht. 
Bloedstollend, heel spannend, en ongewoon (maar niet storend) grof in de woorden soms. Ik lees net dat filmrechten gekocht zijn door de makers van de Hongerspelen-verfilming. En: deel één van een trilogie!

Het mes dat niet wijkt – Patrick Ness
uitgeverij Moon – € 18,95