Pelgrim – Ph. Dröge

Eén van de beste boeken van de laatste tijd vind ik ‘Pelgrim’ van Philip Dröge. Ik had nog niet eerder iets van hem gelezen en van Christiaan Snouck Hurgronje nog nooit gehoord, toch blijkt de schrijver een geweldige verteller en meneer Hurgronje iemand om zeker een biografie aan te wijden.

Christiaan (1857-1936) is een enorm nieuwsgierig mens die dol is op vreemde talen en culturen, vandaar dat hij in Leiden Arabisch is gaan studeren, wat in de tweede helft van de 19e eeuw heel bijzonder was. Daarnaast spreekt hij nog meer exotische talen, wat hem zeer van pas komt als hij voor geheim onderzoek in het buitenland gaat werken.

Hij is professioneel zeer geïnteresseerd in wat mensen drijft en verstaat de kunst om zich snel aan te passen aan de mores van een vreemde maatschappij. Een kameleon is hij, zeer geschikt als diplomaat en spion, een man zonder scrupules.

Het wordt boeiend beschreven hoe deze man zich op wonderbaarlijke wijze weet aan te passen in Jeddah, Mekka en later Indonesië, met name in Atjeh. Op z’n 28ste bekeert hij zich tot de islam en laat hij zich besnijden om op die manier toegang te krijgen tot Mekka waar hij de islam en de Mohammedanen gaat bestuderen voor de Nederlandse regering. Die begint zich meer en meer te interesseren voor deze godsdienst, aangezien het ook de belangrijkste godsdienst is in Indonesië, waar ze nog steeds de koloniale machthebber is, al rommelt het hier en daar wel in het paradijs.

Snouck Hurgronje weet op iedere nieuwe standplaats als vanzelfsprekend de juiste positie te verkrijgen om onderzoek te doen en alles te boekstaven voor de Nederlandse staat, maar ook voor zichzelf als wetenschapper. Een uitzonderlijk maar niet per sé aangenaam mens. Een man die veel gemeen heeft met zijn vader die ook twee relaties aanging met vrouwen en het eerste gezin met kinderen in de steek liet voor de nieuwe vrouw, waarmee hij ook weer kinderen kreeg waaronder Christiaan. Geboren voor het avontuur en hongerig naar kennis en erkenning.

Dröge sleepte me mee naar tijden en gebieden waar ikzelf nooit een voet zou durven zetten, een waardevolle ervaring.

 

Pelgrim – Philip Dröge
Uitgeverij Spectrum – prijs € 19,99

(recensie door Marlèn)