Scheef – M. Allewijn

Eef, een meisje van 14 jaar, is net verhuisd van een klein dorpje naar een grote stad, haar moeder heeft daar een nieuwe baan gekregen. Het is het begin van het nieuwe schooljaar en voor Eef betekent dat een nieuwe school. Spannend allemaal. Eef haar grote passie is dansen en ze is er goed in, in deze nieuwe  stad is ze aangenomen bij een vooraanstaande dansschool.

Alles verloopt goed, op school krijgt ze al snel nieuwe vriendinnen, wordt verliefd op een leuke jongen en hij op haar en het dansen op de nieuwe dansschool is geweldig. Tot dat moment was het een verademing om te lezen dat het leven van de 14-jarige Eef, naast de gecompliceerde en onzekere gevoelens van een pubermeisje, uit liefdevolle en betrokken ouders bestond. Er dienden zich op een onnadrukkelijke manier nieuwe vriendinnen en vrienden aan. Geen gepest, geen alcohol en drugsproblemen. Hè gelukkig, zonder dat is het leven ook “al best ingewikkeld” om maar even het taalgebruik van Eef te bezigen.

Eef krijgt echter last van pijn, eerst pijntjes, een stijf gevoel in haar ledematen, een dikke pols, een been dat niet wil doen wat het moet doen: soepel met jou mee bewegen. Gaandeweg wordt de pijn erger en onvoorspelbaar. Het komt en het gaat. Eef wordt er opstandig,  onzeker en bang van, heeft ze nou echt iets of stelt ze zich aan en komt het van het intensieve dansen.

Eef blijkt jeugdreuma te hebben, ze begrijpt het niet: “Reuma, dat is toch voor bejaarde mensen!”   

In “Scheef” lezen we hoe Eef, haar ouders en broertje, haar vriendinnen en vriendje hier mee omgaan en hoe dat allemaal op elkaar inwerkt, maar het meest natuurlijk hoe het voor Eef zelf is. Voor een deel is het in dagboek-vorm geschreven en voor de rest ook in de ik-vorm, waardoor ik me wel afvraag waarom er niet voor één van de twee vormen is gekozen. In allebei de vormen is Eef aan het woord. Los daarvan is het een boeiend en informatief boek voor 13+ jongeren. De lezer krijgt inzicht in het verloop en de beheersing door medicijnen van de chronische ziekte jeugdreuma terwijl de verliefdheidperikelen van Eef of de verwikkelingen die zich afspelen tussen de vriendinnen een boeiend tegenwicht vormen en last but not least, kan Eef het dansen wel vergeten of zijn er nog wel degelijk mogelijkheden?


Scheef
 – Marleis Allewijn
uitgeverij Moon – € 13,95