Troep – I. Bos

Dit grappige en bijzondere boek gaat over dertien kinderen die op zoek zijn naar hun vader en moeder en eigenlijk zouden ze uit huis geplaatst moeten worden. Het is een boek waarin best wat plaatjes staan. Achterin het boek staan beschrijvingen van de personages. Het zijn op zich geen normale kinderen, omdat het verhaal op een fantasievolle manier wordt verteld en ik denk dat het zich ook een heel klein beetje in de toekomst afspeelt. Ik vind het boek ook levendig omdat het je meetrekt in het verhaal. Ieder personage is anders, de kinderen variëren in leeftijd van ongeveer 4 tot 11 jaar, en daardoor is het voor een hele grote groep kinderen goed te lezen.. Ze leven met elkaar samen en zorgen ook voor elkaar maar het zijn officieel niet allemaal broertjes en zusjes van elkaar. En wie zijn toch die Onbedoelden?

Er zitten dingen in zoals mevrouw Wijfjes die kinderen uit huis plaatst, maar toch gaan deze dertien kinderen gewoon door met hun leven en proberen ze uit handen van mevrouw Wijfjes te blijven. In het echte leven zul je dat nog best weinig tegenkomen maar in het boek lijkt het best normaal.

Er is een herkenbare situatie in het boek en dat is de bouw van de Oost-West lijn, die wordt hier in Amsterdam de Noord-Zuid lijn genoemd.

Het eerste wat ik dacht toen ik het boek zag was: ‘’Wauw’’ omdat het er super mooi uitzag en misschien omdat ik Ilse Bos zelf ook ken. Ze schrijft met best wat humor wat terug te vinden is in dit boek en dat vind ik ook bij Ilse passen. Ook de illustraties in het boek zijn heel mooi en passen heel goed bij het boek. Wat ik heel typerend vind is dat er aan het begin van elk hoofdstuk een soort inleiding staat. Ik geef er vier van de vijf sterren voor. 

Troep – Ilse Bos
uitgeverij Lemniscaat – € 16.95
voor 10-13 jaar

(De foto van Ilse Bos is door mijn moeder gemaakt, staat nog niet op haar website maar komt er zo spoedig mogelijk op. Voor meer informatie zie www.linetteraven.nl)

recensie door onze kinderboekenadviseur Huug