Vele hemels boven de zevende

Griet op de Beeck debuteerde na een carrière als dramaturge in 2013 met de roman ‘Vele hemels boven de zevende’. Een caleidoscopisch geheel, waarin ze de levens van vijf verschillende mensen uit één familie neerzet in kleine en grote details. De recensies waren veelal laaiend, ze won de Bronzen Uil Publieksprijs, de Volkskrant repte van “een betoverende tekst, als een Spinvisliedje”.

Wat is een Spinvisliedje? Een kabbelend geheel, met onderhuids venijn, romantisch en nuchter tegelijk? Zoiets dan toch. Het klopt wel: want hoewel Op de Beeck een boek heeft geschreven dat in eerste instantie “weer zo’n jonge-vrouwen-debuut” lijkt, blijkt ze een jonge vrouw met een magistraal theatraal oog voor het kleine, daarmee het grote, lege, lelijke en mooie leven verbeeldend.

Ik betrap mezelf erop dat ik steeds weer in clichés verval wanneer ik probeer te omschrijven waarom ik dit boek ongelooflijk goed vind. Misschien moet ik het er bij houden dat ik op pagina 239 onbedaarlijk hard moest huilen, en dat ik dat alle 238 pagina’s ervoor niet had aan zien komen. Alle lof op dit boek was en is meer dan terecht.

(recensie van Corine)

Vele hemels boven de zevende – Griet op de Beeck
Uitgeverij Prometheus – € 17,95